Hekuri

Hekuri është element kimik.

Në trupin e njeriut ai merr pjesë me 0,008% të masës, dhe gjendet kryesisht në gjak. Sasia e hekurit në gjakun e njeriut do të mjaftonte për një gozhdë. Kjo sasi kur lidhet me oksigjenin merr ngjyrë të kuqe, kjo është arsyeja që gjaku i njeriut të ketë këtë ngjyrë, të përafërt me ngjyrën e ndryshkut (tek hekuri në natyrë). Hekuri është metali me i përdorshëm në industri. Ne furrnalta ai përpunohet dhe shndërrohet ne materiale te ndryshme. Hekuri mund te kthehet ne çelik kështu qe i përmirëson vetitë e tij.

Hekuri
Për krahasim, copëza hekuri të pastër (99.97%+), të rafinuar elektrolitikisht, si dhe një kub hekuri me pastërti të lartë (99.9999% = 6N) 1cm3.

Përfitimi dhe përpunimi i xeherorit të hekurit është bërë që në vitin 3000 p.e. sonë, në Misir (Egjipti i sotshëm).Tani ky metal perdoret dhe ne industri dhe per ndihma mjeksore

Hekuri

Komponimet kimike

Hekuri në natyrë nuk mund të gjendet në gjendje kimike të pastër. Komponimet e hekurit që hasen në natyrë janë xehet apo mineralet të cilat janë okside, karbonate dhe sulfare te hekurit. Xehet më të

rëndësishme janë hematiti Fe2O3, magnetiti Fe3O4, sideriti FeCO3, dhe piriti FeS2. Përdoret për shkatërrimin e dëmtueseve te bimëve, ne mjekësi, ne industrinë tekstile. Por ne nuk mendojmë që vetem hekuri është i fortë.

Vetitë

Hekuri është një metal me shkëlqim të argjendtë dhe shpejt korrodohet sepse reagon ndaj oksigjenit. Përdoret në formë të legurave si çelik kur kombinohet me karbonin por mund të kombinohet me kromin, manganin etj. Ka gjendje agregate te ngurte,ka ngjyre hiri,dhe dendesia e tij eshte 7.874g/cm3 7874kg/cm3

Hekuri i pastërt ka karakteristika mekanike të dobëta dhe kosto të lartë prodhimi. Në teknikë e në ndërtim përdoren aliazhet e shumta të hekurit. Rëndësi të madhe kanë aliazhet hekur-karbon, në radhë të parë giza dhe çeliku, të cilat janë aliazhet më të rëndësishme në industri...

Përftimi i hekuritk

Hekuri ne industri përftohet kryesisht prej xeherorëve te tije e keto janë -xeheror hekuri(p.sh.hematiti ose magnetit) -koku,si mjet reduktues -guri gëlqeror,si shkrirës -ajri i nxehtë qe vjen nga kauperët ose pyrgjet(kullat).Në fillim bëhet fërgimi i xeherorit me qëllim të oksidimit të sulfureve dhe karbonateve nëse ato gjendente pranishme ne xeherore ,si dhe largimit të lagështirës që gjendet në xeherore pastaj xeherori transportohet me vagoneta të posatshme deri ne grykën e furrënaltes pastaj transportohet koku(qymyri) dhe pastaj guri gelqeror dhe permes kaupereve(aparatur e posatshme)hyn ajri dhe ndihmon djegie.Ky eshte elementi kimik Hekuri ose ndryshe (Fe). Al habib el khaled et khaleb musa bdad bhadi ail nia ain unh uha tehbdi prohde olhnud.

This article uses material from the Wiki Shqip article Hekuri, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 4.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
#Wikipedia® is a registered trademark of the Wiki Foundation, Inc. Wiki Shqip (DUHOCTRUNGQUOC.VN) is an independent company and has no affiliation with Wiki Foundation.

Tags:

Komponimet kimike Hekuri

Vetitë Hekuri

Gjaku

Oksigjeni

Çeliku (material)

🔥 Trending searches on Wiki Shqip:

Faqja kryesoreSkënderbeuFutbolliAlfabeti shqipMitrush KuteliShqipëriaArkeologjia e KosovësPërrallaGjuha shqipeNazmi MaliqiSistemi diellorDita Evropiane e GjuhëveNumri i thjeshtëTokaLufta e Parë BotëroreOrganizata e Kombeve të BashkuaraKosovaNarcisiKarbohidratetVolejbolliNjeriuBimëtIlirëtEvropaBashkimi EvropianVjeshtaFiset ilireFotosintezaHimni i FlamuritTopi (sport)Mitologjia shqiptareShqipëria gjatë Luftës së Parë BotëroreKompjuteriPrincipata e ArbëritDielliGreqia e lashtëQelizaKanuni i Lekë DukagjinitDemokraciaEmrat e bukur të AllahutIsmail KadareLista e shteteve të EvropësGegërishtjaRilindjaSkeleti i njeriutBasketbolliGjon BuzukuNënë TerezaFranz KafkaTenisiAfërditaMitiKristofor KolombiTiranaGjithësiaIslandaDialektet e gjuhës shqipeForcaXhubletaGjeografiaHënaGjendja agregateNamazi i SabahutPëremriEpoka e EksplorimitFizikaAtomiKëshilli i Sigurimit i Organizatës së Kombeve të BashkuaraMbiemriKontinentetRruga e ArbritPrometeuBashkësitëMadhësitë fizikeTeuta e IlirisëGjethjaLista e gazetave shqip🡆 More