Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Leukocit

From Wikipedia, the free encyclopedia

Leukocitet janë qeliza të bardha të gjakut, të cilët janë pa ngjyrë por nën mikroskop duken me ngjyrë të bardhë e çelur, dhe kanë madhësi dhe forma të ndryshme. Për dallim nga eritrocitet, leukocitet janë dy fish më të mëdha, por për nga numri janë më të paktë (raporti mes tyre qëndron me 1:500). Leukocitet në organizmin e njeriut luajnë rolin mbrojtës, ku bën eliminimin e sulmuesve të huaj, kështu që në vendin ku është i infektuar mblidhet një sasi e madhe e leukociteve. Kjo dukuri ndryshe quhet edhe fagocitozë dhe është mekanizëm i rëndësishëm që i mundëson organizmit të trupit të mbrohet prej infeksioneve të ndryshme. Qelizat e bardha të gjakut formohen në palcën e ashtit si dhe në gjëndrat limfatike, dhe këto ndahen në lloje të ndryshme duke u bazuar në funksionin e tyre që kanë. Leukocitet lëvizin në mënyrë ameboide, dhe janë shumë aktiv.

Nga e majta në të djathtë: Eritrocite (djathtë), Trombocite (mes), Leukocitë (majtas)

Leukocitet i takojnë sistemit imunologjik. Në organizëm bëjnë eliminimin e shkaktarëve të sëmundjeve siç janë: bakteriet, viruset, kancerit, toksinet, kërpudhat dhe protozoarët.

Morfologjia e leukociteve

Sipas metodës Papenhajmit të ngjyrosjes, leukocitet i ndajmë në dy grupe:

 1. Leukocite limfatike (Limfocitet)
 2. Leukocite mieloike (Monocitet, qelizat dendrine, mastocitet dhe granulocitet)

Limfocitet ndahen në: Limfocite-B, Limfocite-T.

Granulocitet ndahen në: Granulocite neutrofile, Granulocite euzinofile dhe Granulocite bazofile.

Vlera dhe sasia

 • Vlerat normale të leukociteve në gjakut e njeriut
  Të rriturit: 4.000 - 10.000/µl (njësia e vjetër) 4 - 10 mal 109/l (njësia e re)
  Shkollarët: 5.000 - 15.000/µl (njësia e vjetër) 5 - 15 mal 109/l(njësia e re)
  Fëmijët e vegjël: 6.000 - 17,5000/µl(njësia e vjetër) 6 - 17,5 mal 109/l (njësia e re)
  Fëmijët e sapolindur: 9.000 - 30.0000 /µl(njësia e vjetër) 9 - 30 mal 109/l(njësia e re)

Rritja e numrit të leukociteve quhet Leukocitozë.

 • Sasia e qelizave imunologjike të shprehur në %

Zvogëlimi i numrit të leukociteve quhet Leukopeni.

Sëmundjet që ndërlidhen me leukocitet

Foto Mikroskopike

Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Leukocit, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).

🔥 Top trends keywords Shqip Wiki:

Faqja kryesoreSpeciale:KërkoEposi i kreshnikëveAmarildo BakajEjup StatovciShqipëria gjatë Luftës së Parë Botërore3 tetorLufta e Parë BotëroreShqipëriaGjuha shqipeAlfabeti shqipWolfgang Amadeus MozartBlerim DevolliVeshjet popullore shqiptareKosovaIlir Shaqiri (balerin)SkënderbeuGjermaniaLista e vendeve sipas kodeve ndërkombëtare telefonikeLista e shteteve të EvropësBashkimi EvropianUjiEmrat e bukur të AllahutTraktati i fshehtë i LondrësRomeo VeshajUkrainaShtetet e Bashkuara të AmerikësKledi KadiuPozicioni mashkulli-sipërLegjendaGjakuLufta e Dytë BotëroreSistemi diellorDokumentet e Gjuhes ShqipePirro i EpiritMitrush KuteliInva MulaTokaNënë TerezaEvropaEgjipti i lashtëRusiaAleksandri i MadhLista e shteteveFigura stilistikeIsmail KadareAustraliaJeffrey DahmerHënaVajtimi i AjkunësFotosintezaTë drejtat e fëmijëveTiranaLeukocit2010 FIFA Kupa e BotësKoichi KudoQelizaCikli menstrualEpilepsiaMesopotamiaNamazi i SabahutHamurabiLimoniAdem JashariMarrëdhënia seksualeRoberto BakajNaim FrashëriTurqiaLista e shteteve sipas popullsisëZvicraMbretëria e DardanisëBig BangMarko PoloEnver HoxhaJohan Volfgang GëteDiabetiGjeografia e ShqipërisëKonferenca e Paqes në Paris1 tetor🡆 More