Wiki Dansk 2023: Forside
Wiki DanskWiki Tiếng ViệtWiki English

Salman Rushdie

From Wikipedia, the free encyclopedia

Sir Ahmad Salman Rushdie (født 19. juni 1947 i Bombay, Indien) er en skønlitterær forfatter, hvis bøger hovedsagelig foregår på det indiske subkontinent. Han voksede op i Bombay, men afsluttede sin eksamen på King's College i Cambridge i England. Han flyttede derefter med sin familie til Pakistan, inden han besluttede sig for at bo permanent i Storbritannien.

Salman Rushdie
Engelsk litteratur
Samtiden

Salman Rushdie 2014 (cropped).jpg

5. maj 2014
Personlig information
Fulde navnAhmad Salman Rushdie
Født19. juni 1947 (75 år)
Mumbai, Indien (daværende Bombay, Britisk Indien)
NationalitetStorbritannien Britisk
FarAnis Ahmed Rushdie Rediger på Wikidata
ÆgtefællerPadma Lakshmi (2004-2007),
Marianne Wiggins (1988-1993),
Elizabeth West (1997-2004),
Clarissa Luard[1] (1976-1987) Rediger på Wikidata
BørnMilan Rushdie,
Zafar Rushdie Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedRugby School,
Cathedral and John Connon School,
King's College Rediger på Wikidata
Medlem afRoyal Society of Literature,
PEN America Rediger på Wikidata
BeskæftigelseForfatter og essayist
ArbejdsgiverEmory University Rediger på Wikidata
Kendte værkerDe sataniske vers Rediger på Wikidata
GenreMagisk realisme Rediger på Wikidata
BevægelseHistorisk-kritisk metode Rediger på Wikidata
Påvirket afItalo Calvino, Vladimir Nabokov, Christopher Hitchens, Gabriel García Márquez Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserÆresdoktor ved Tromsø Universitet,
Costa Book Awards (1988, 1995),
Kommandør for Kunst- og Litteratur (19. februar 1993),
Hans Christian Andersen Litteraturpris (2014),
Bookerprisen (1981) med flere Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Salman Rushdies hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans værker bevæger sig i grænselandet mellem mange forskellige genrer, som magisk realisme, postmodernisme og postkolonialisme. Rushdies måde at bruge sproget på er levende, udfordrende og legende, og han eksperimenterer ved blandt andet at blande det engelske sprog med udtryk hentet fra andre sprog, især urdu/hindi.

Rushdie er en kontroversiel romanforfatter og essayist, primært i kraft af bogen De sataniske vers, hvori der i en drømmescene antydes, at nogle af versene i Koranen skulle være skrevet af Satan. Disse antydninger, uanset deres karakter af fiktion, blev anset for uacceptable af mange islamiske mullaher og imamer, og det resulterede i at Irans daværende leder ayatollah Ruhollah Khomeini udstedte en fatwa over Rushdie og hans støtter med en dødsdom for gudsbespottelse. Den 20. februar 1989 dannes The International Rushdie Defence Commitee (I.R.D.C.) i London. Fatwaen er aldrig trukket tilbage eller ophævet og i 2016 forhøjede statslige iranske radiostationer dusøren.[2] Bogen The Rushdie Letters fra 1993 indeholder bl.a. Rushdies essay A 1000 Days in a Baloon.

Salman Rushdie oprettede i 1994 Det Internationale Forfatterparlament (IPW), et internationalt netværk af fristeder for forfulgte forfattere. Dette bliver senere til et internationalt netværk af Fribyer under ICORN (International cities of refuge network).

Rushdie lever i dag i eksil og under jorden i USA,[kilde mangler] hvor han bliver beskyttet af Secret Service.[kilde mangler] På trods af sin konstante overvågning giftede Rushdie sig i 2004 med fotomodellen og kogebogsforfatteren Padma Lakshmi.

I 2007 blev Salman Rushdie slået til Ridder (Knight Commander) af den britiske dronning.[3]

Rushdie blev den 12. august 2022 overfaldet af en 24-årig mand med en kniv under et arrangement i den lille by Chautauqua i delstaten New York. Rushdie blev stukket flere gange af gerningsmanden og blev efter overfaldet lagt i respirator.[4]

Skønlitterær bibliografi

  • Grimus (1975)
  • Midnatsbørn (1981)
  • Skam (1983)
  • Jaguarens smil (1987)
  • De sataniske vers (1988)
  • Harun og eventyrhavet (1990)
  • i god tro og Er intet helligt? (1990)
  • Øst, vest (1994)
  • Maurerens sidste suk (1995)
  • Jorden under hendes fødder (1999)
  • Raseri (2001)
  • Klovnen Shalimar (2005)
  • Fortryllersken fra Firenze (2009)
  • Luka og livets ild (2010)
  • Joseph Anton (2012) Salman Rushdies erindringer.
  • To år, otte måneder og otteogtyve nætter (2015)
  • Det gyldne hus (2018)

Referencer

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Bent Blüdnikow (24. februar 2016), "40 medier udlover ny milliondusør på Salman Rushdies hoved", Berlingske, hentet 15. marts 2019
  3. ^ "Rushdie er blevet til sir Salman". DR. 16. juni 2007. Hentet 18. juni 2007.
  4. ^ Gelles, David; Root, Jay; Harris, Elizabeth (12. august 2022). "Live Updates: Salman Rushdie Is Stabbed During Speech in Western New York". The New York Times. Hentet 12. august 2022.

Eksterne henvisninger

Indholdet er udgivet under CC BY-SA 3.0 medmindre andet er angivet. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Salman Rushdie, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).

🔥 Top trends keywords Dansk Wiki:

ForsideCarmen CurlersJeffrey DahmerMarilyn MonroeSteen Jørgensen (sanger)Christopher ScarverCarles PuigdemontSpeciel:SøgningElisabeth af Østrig-UngarnFranz Joseph 1. af Østrig-UngarnJohann Friedrich StruenseeJacob NeestrupGoogle TranslateChristian 7.Peter Madsen (opfinder)Jesse AndersonCaroline MathildeMärtha af SverigeTaktiske atomvåbenErling HaalandThalidomidIris GoldOlav 5. af NorgeCaspar PhillipsonKaren BlixenRepublikken TjetjenienSpeciel:Seneste ændringerMargrethe 2.Nationale kendingsbogstaver (biler)SingaporeEn kongelig affæreIngolf af RosenborgLouise Augusta af DanmarkPrins JoachimMorten Hee AndersenDanmarkFrederik 6.John Wayne GacyStjernetegnKronprins FrederikEbbe LangbergSimon TalbotArveprins KnudSvalbardPigen fra EgborgNord StreamDanmarks håndboldlandshold (damer)Elvis PresleyElizabeth 2. af StorbritannienFranklin D. RooseveltSygeplejeskolenKira SkovEM i håndbold 2022 (kvinder)FacebookTed BundyYouTubeRosalinde MynsterMaria RossingElefantordenenMette FrederiksenHaakon 7. af NorgeUkraineAlf-Inge HålandMorten Andersen (amerikansk fodbold-spiller)Norges håndboldlandshold (damer)Harald 5. af NorgeJesper Wung-SungDen store bagedystTobias RahimCristiano RonaldoElma HalilcevicKylie JennerIndonesienPrinsesse BenedikteKarl Johan (svamp)NekrofiliTom CruiseDen danske tronfølgeArthur Miller🡆 More