Gadishulli

Gadishulli ose Siujdhesa është term gjeografik me të cilin nënkuptojmë një sipërfaqe toke e cila në të tri anët është e rrethuar me ujë.

Gadishulli ose Siujdhesa është term gjeografik me të cilin nënkuptojmë një sipërfaqe toke e cila në të tri anët është e rrethuar me ujë. Gadishujt mund të kenë sipërfaqe prej disa kilometrave katrore, por gjatësia dhe gjërësia duhet të jenë së paku 100 metra.

Vet gadishujt mund të kenë gadishuj, mandej këta ndahen në gadishuj më të vegjël, siç tregon rasti me gadishullin e Danimarkës Jutland-Djursland-Mols.

Gadishulli me sipërfaqe të madhe nryshe quhet edhe nënkontinent, sikurse Evropa, e kësaj iu bashkangjiten edhe disa gadishuj, siç janë: gadishulli Apenin, Iberik ose Pirinej, Ballkanik, mandej edhe ata më të vegjël si: Bretagnaa, Jutlanda, Istra, Kanin, Kola etj.

Gadishujt në Evropë

    Evropë

This article uses material from the Wikipedia Shqip article Gadishulli, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (DUHOCTRUNGQUOC.VN) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.

In other languages:

/** SHOW / HIDE SECTION**/function mfTempOpenSection(getID) {var x = document.getElementById("mf-section-"+getID); if (x.style.display === "none") { x.style.display = ""; } else { x.style.display = "none"; }}