Wiki Shqip 2023:
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Gjeografia fizike

From Wikipedia, the free encyclopedia

Gjeografia fizike është disiplinë e Gjeografisë e cila merret me studimin e dukurive natyrore (natyrës) pa ndikimin e shoqërisë njerëzore në të (dorës së njeriut).Kjo shkencë studion fenomenet fizike që ndodhin në sipërfaqen e tokës, rezultat i të cilave është e gjithë ajo që shohim përreth nesh dhe e quajmë reliev. I tërë ky varg fenomenesh ndikon në tri mjediset themelore të planetit, përkatësisht në tokë që përbën Litosferën, në ajër Atmosferën dhe në ujë Hidrosferën.[1]

Terai nepal.jpg

Gjeografia e përgjithshme ndahet në : Gjeografi Fizike dhe Gjeografi Shoqërore.

Gjeografia fizike ndahet në :


Përmbajtje

Gjeografia fizike merret me studimin e mbështjelljes gjeografike si tërësi unike, ligjësitë e përgjithshme të ndërtimit, përbërjes, etj. Gjeografia fizike gjithashtu merret me studimin e disa pjesëve të mbështjelljes gjeografike për të cilat ekzistojnë disiplina të veçanta të kësaj gjeografie të përgjithshme fizike, psh : me studimin e formave të relievit dhe gjenezës së tyre merret gjeomorfologjia : me studimin e ujerave në tokë merret hidrologjia : me studimin e klimës merret klimatologjia, etj.Gjeografia fizike studion natyrën e mbështjellësit gjeografik nga disa aspekte : Si tëresi fizike , sipas komponenteve përbërëse dhe sipas tërësive natyrore.[2]

Referimet

  1. ^ Çavolli, Riza (2006). Gjeografia 12. Pejë: Dukagjini. ISBN 9951-05-107-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Petro, Rita (2006). Atlas Themelor i Gjeografisë Fizike. Tiranë: Albas. ISBN 9989-108-37-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Gjeografia fizike, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).