Wiki Shqip 2023:
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

30 shkurt

Shqip editions of Wiki, an online encyclopedia

30 shkurti është një datë që nuk ekziston në kalendarin e ditëve të sotme (2005). Edhe sipas kalendarit julian, ku është bazuar kalendari i sotëm, shkurti ka 28 ditë në vitet normale dhe 29 gjatë viteve të brishta.Siç dihet një herë në 4 vjet ndodh ky fenomen i cili shërben për të mënjanuar lëvizjen e stinëve të cilat përsëriten çdo vit tropik (pra çdo 365.2422 ditë). Kështu është menduar që një herë çdo 4 vjet shkurtit t'i shtohet një ditë e cila mundëson kalimin normal të stinëve.

Kalendar suedez për muajin shkurt 1712

Kujdes:Një vit cilësohet si i brishtë, vetëm nëse arrin të pjesëtohet për 4, përveç rasteve kur mund të pjesëtohet dhe me 100 (është i brishtë, nëse mund të pjesëtohet me 400).

Megjithëse, teorikisht 30 shkurti nuk figuron nëpër kalendarë, ka pasur raste, megjithëse shumë të rralla, që në historinë e njerëzimit kjo datë ka ekzistuar, një herë në ish-Bashkimin Sovjetik dhe një herë në Suedi.

Në 1235 studiusi Sakrobosko në librin e tij “De Anni Ratione”, shtroi tezën sipas së cilës perandori August i hoqi një ditë shkurtit (30-ditësh) dhe ia kaloi gushtit për të barazuar muajin që mban emrin e tij, më 31 ditët e muajit korrik (Juli- të pagëzuar kështu sipas Jul Cezarit).Megjithatë kjo hipotezë ngelet ende për t'u vërtetuar.

#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article 30 shkurt, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.