John Travolta

John Travolta: Amerikansk skådespelare, sångare och dansare

John Joseph Travolta, född 18 februari 1954 i Englewood i New Jersey, är en amerikansk skådespelare och sångare.

John Travolta
John Travolta 2018.
John Travolta 2018.
FöddJohn Joseph Travolta
18 februari 1954 (68 år)
Englewood, New Jersey, USA
Utbildad vidDwight Morrow High School
MakaKelly Preston
(1991–2020; hennes död)
Barn3
Webbplatswww.travolta.com
Betydande roller
Tony Manero i Saturday Night Fever
Danny Zuko i Grease
Vincent Vega i Pulp Fiction
Sean Archer/Castor Troy i Face/Off
IMDb SFDb
Kersti Adams-Ray intervjuar John Travolta under hans besök i Sverige inför premiären av Staing Alive 1983.
Travolta i Sverige, september 1983.
John Travolta som Vinnie Barbarino i Tv-komedin Welcome Back, Kotter från 1976.

Karriär

Travolta blev känd som Vinnie Barbarino i TV-serien Welcome Back, Kotter1970-talet. Hans stora genombrott kom dock med huvudrollen i filmen Saturday Night Fever från 1977, som sedan följdes upp av dundersuccén Grease från 1978. Efter detta gick hans karriär nedåt med många mindre succémässiga roller. Det krävdes långa övertalningar från Quentin Tarantino för att förmå produktionsbolaget Miramax Films att acceptera "föredettingen" Travolta för en roll i hans film Pulp Fiction. Det blev med just denna film från 1994 som Travolta fick sin stora comeback efter många år utanför rampljuset. Rollen som den heroinmissbrukande torpeden Vincent Vega genererade Travoltas andra Oscarsnominering, den första som kom efter Saturday Night Fever. Fyra år senare fick han ytterligare en nominering för sin presidentroll i Spelets regler.

Privatliv

Travoltas far var av italienskt och hans mor av irländskt ursprung. Han är yngst av syskonen Ellen, Joey, Margaret, Ann och Sam Travolta.

Travolta var sedan 1991 gift med Kelly Preston fram till hennes död 2020. Paret har tre barn: dottern Ella Bleu född 2000, som medverkade 2009 i filmen Old Dogs tillsammans med föräldrarna, sonen Benjamin, född 2010 och äldste sonen Jett född 1992, som dog den 2 januari 2009. Jett hade autism och drabbades som spädbarn av Kawasakis sjukdom. Han antas ha dött av återkommande anfall orsakat av epilepsi. Den 24 september 2009, efter mycken spekulation i media, höll Travolta och Preston en presskonferens om orsakerna till sonens bortgång.

Travolta har sedan barnsben haft ett stort flygintresse och har genom åren ägt flera flygplan. Numera äger han bland annat en Boeing 707 med den personliga registreringen N707JT. Förutom typ-behörighet som andre pilot (ingen befälhavarbehörighet) på sin egen B707, har han även genom Qantas försorg genomgått motsvarande utbildning för deras Boeing 747. Han har dock inget kommersiellt flygcertifikat, endast för privatpilot.

Travolta är scientolog sedan mitten av 1970-talet och är en av de kända personer som förekommer i Scientologikyrkans rekryteringsfilm Orientation: A Scientology Information Film. Han medverkade även i Scientologikyrkans musikprojekt The Road to Freedom (1986). 1992 tilldelades han International Association of Scientologists "Freedom Medal".[1]

Filmografi, urval

Filmer
ÅrTitelRollNoter
1975The Tenth LevelJohnTV-film
1975I djävulens klorDanny
1976Pojken i plastbubblanTod LubitchTV-film
Nominerad—TV Land Award
1976CarrieBilly Nolan
1977Saturday Night FeverTony ManeroNational Board of Review Award for Best Actor
Nominerad—Oscar för bästa manliga huvudroll
Nominerad—Golden Globe Award for Best Actor - Motion Picture Musical or Comedy
3:e plats—National Society of Film Critics Award for Best Actor
3:e plats—New York Film Critics Circle Award for Best Actor
1978Moment by MomentStrip Harrison
1978GreaseDaniel "Danny" ZukoHenrietta Award – World Film Favorite Actor
Nominerad—Golden Globe Award for Best Actor - Motion Picture Musical or Comedy
1980Urban CowboyBuford 'Bud' Uan Davis
1981Vittnet måste tystasJack Terry
1983Staying AliveTony Manero
1983Two of a KindZack Melon
1985PerfectAdam Lawrence
1987BasementsBenTV-segment från "The Dumb Waiter"
1989Titta han snackar!James Ubriacco
1989ExperternaTravis
1990Titta hon snackar också!James Ubriacco
1991ShoutJack Cabe
1991Räddare i nödenBobbyaka The Tender
1991SkuldenScott BarnesTV-film; även manusförfattare
1992Boris and Natasha: The MovieSig självCameo-roll
1993Titta vem som snackar nu!James Ubriacco
1994Pulp FictionVincent VegaMTV Movie Award for Best Dance Sequence
David di Donatello Award for Best Foreign Actor
London Critics Circle Film Award for Actor of the Year
Los Angeles Film Critics Association Award for Best Actor
Stockholm International Film Festival for Best Actor
Nominerad—Oscar för bästa manliga huvudroll
Nominerad—BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role
Nominerad—Chicago Film Critics Association Award for Best Actor
Nominerad—Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Actor
Nominerad—Golden Globe Award for Best Actor - Motion Picture Drama
Nominerad—MTV Movie Award for Best Performance
Nominerad—MTV Movie Award for Best On-Screen Duo
3:e plats—National Society of Film Critics Award for Best Actor
Nominerad—Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Leading Role
1995Get ShortyChili PalmerAmerican Comedy Award for Funniest Actor in a Motion Picture (Huvudroll)
Golden Globe Award for Best Actor - Motion Picture Musical or Comedy
Southeastern Film Critics Association Award for Best Actor
Nominerad—Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
1995White Man's BurdenLouis Pinnock
1996MichaelMichael
1996FenomenGeorge Malley
1996Orientation: A Scientology Information FilmSig själv
1996Broken ArrowMajor Vic 'Deak' Deakins
1997the Menu: The Last Days of Chasen'sSig självDokumentär
1997Mad CitySam Baily
1997Face/OffSean Archer/Castor TroyMTV Movie Award for Best On-Screen Duo
Nominerad—Blockbuster Entertainment Award for Favorite Actor - Action/Adventure
Nominerad—MTV Movie Award for Best Performance
Nominerad—MTV Movie Award for Best Villain
Nominerad—Saturn Award for Best Actor
1997She's So LovelyJoey GiamontiÄven exekutiv producent
1998A Civil ActionJan Schlichtmann
1998Den tunna röda linjenBrigadgeneral QuintardSatellite Special Achievement Award for Outstanding Motion Picture Ensemble
1998Junket WhoreSig självDokumentär
1998Spelets reglerGuvernör Jack StantonNominerad—Golden Globe Award for Best Actor - Motion Picture Musical or Comedy
1999Generalens dotterWarr. Off. Paul Brenner/Sgt. Frank White
1999Our Friend, MartinKyles pappaRöstroll
2000Welcome to HollywoodSig självFiktiv dokumentärfilm; Cameo-roll
2000Lucky NumbersRuss Richards
2000Battlefield EarthTerlÄven producent
Razzie Award for Worst Actor
2001Domestic DisturbanceFrank Morrison
2001SwordfishGabriel Shear
2002Austin Powers in Goldmember"Austinpussy" Johann van der Smut (Goldmember) / Sig självCameo-roll
2003BasicTom Hardy
2004Ladder 49Captain Mike Kennedy
2004A Love Song for Bobby LongBobby Long
2004The PunisherHoward Saint
2005Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3DJames Benson "Jim" IrwinBerättare; Dokumentär
2005Be CoolChili Palmer
2006Lonely HeartsElmer C. Robinson
2007Wild HogsWoody Stevens
2007HairsprayEdna TurnbladBroadcast Film Critics Association Award for Best Cast
Hollywood Film Festival for Ensemble of the Year
Hollywood Film Festival for Supporting Actor of the Year
Nominerad—Golden Globe Award for Best Supporting Actor - Motion Picture
Nominerad—Palm Springs International Film Festival Ensemble Cast Award
Nominerad—Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture
2008BoltBoltRöstroll
2009Linje 1 2 3 kapadBenard Ryder
2009Old DogsCharlie Reed
2010From Paris with LoveCharlie Wax
2012SavagesDennis
2013Killing SeasonEmil Kovac
2014The ForgerRay Cutter
2015Criminal ActivitiesEddie
2015In a Valley of ViolenceThe Marshal
TV-serier
ÅrTitelRollNoter
1972Emergency!Chuck Benson[2]Episod: "Kids"
1972Owen Marshall: Counselor at LawEpisod: "A Piece of God"
1973Rookies, TheThe RookiesEddie HalleyEpisod: " Frozen Smoke"
1974Medical CenterDannyEpisod: "Saturday's Child"
1975–1979Welcome Back, KotterVincent "Vinnie" Barbarino"Special Guest Star" (Endast i säsong 4)
2016Fallet O.J. Simpson: American Crime StoryRobert ShapiroÄven producent

Diskografi

Album

ÅrAlbumUS
1974Over Here!
1976John Travolta39
1977Can't Let You Go66
1978Travolta Fever161
Grease1
1983Two of a Kind26
1986The Road to Freedom
1996Let Her In: The Best of John Travolta
2003The Collection
2007Hairspray

Singlar

  • "Dream Drummin'" (1974)
  • "Easy Evil" (1975)
  • "Can't Let You Go" (1975)
  • "You Set My Dreams To Music" (1976)
  • "Goodnight Mr. Moon" (1976)
  • "Rainbows" (1976)
  • "Settle Down" (1976)
  • "Moonlight Lady" (1976)
  • "Right Time Of The Night" (1976)
  • "Big Trouble" (1976)
  • "What Would They Say" (1976)
  • "Back Doors Crying" (1976)
  • "Let Her In" (1976) – #10
  • "Whenever I'm Away From You" (1976) – #38
  • "Slow Dancin'" (1976)
  • "It Had To Be You" (1976)
  • "I Don't Know What I Like About You Baby" (1976)
  • "All Strung Out On You" (1977) – #34
  • "Baby, I Could Be So Good At Lovin' You" (1977)
  • "Razzamatazz" (1977)
  • "You're the One That I Want" – #1 (1978) (w/ Olivia Newton-John)
  • "Sandy" (1978)
  • "Greased Lightnin" (1978) – #47
  • "Never Gonna Fall in Love Again" (1980)
  • "Take A Chance" (1983) (w/ Olivia Newton-John)
  • "Two Sleepy People" (1997) (w/ Carly Simon)
  • "I Thought I Lost You" (2008) (w/ Miley Cyrus)

Referenser

  1. ^ Guaranteeing Scientology moves into eternity, broschyr från International Association of Scientologists, 2004, s. 73
  2. ^ http://www.imdb.com/name/nm0000237/#actor1970

Externa länkar

Innehållet är tillgängligt under CC BY-SA 3.0 om ingenting annat anges. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Wikipedia®is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article John Travolta, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).

🔥 Top trends keywords Svenska Wiki:

Portal HuvudsidaSvante PääboJeffrey DahmerSune BergströmSpecial:SökTommy KörbergChristopher ScarverJackie ArklövMalexandermordenAndreas AxelssonOperation StormAmadou DoumbouyaMarilyn MonroeTony OlssonKristoffer TriumfKompani SvanSpecial:Senaste ändringarJesper BlomqvistNord StreamDenisovamänniskanSverigeNobelprisetGunde SvanFrans Josef I av ÖsterrikeNeandertalareRichard JomshofElisabeth av Bayern (1837–1898)Kanelbullens dagHMS Belos (A214)Nobelpriset i fysiologi eller medicinMikael TornvingRené MagritteErling HaalandAnton KörbergLista över svenska NobelpristagareBotswanaMadeleine Albright3 oktoberZlatan IbrahimovićPy BäckmanGolden State KillerAmanda OomsGåsmammanJohn Wayne GacyTed BundyCarles PuigdemontLena HallengrenHarald TreutigerRamzan KadyrovLulu CarterUkrainaMilitära grader i SverigeJulia KronlidPeriodiska systemetInternationella barndagenTjetjenienElizabeth IIRon JeremyErica JohanssonYvonne RydingRysslandArdalan ShekarabiSacheen LittlefeatherTysklandSnabba cash (TV-serie)Anki LidénAvlidna 2022Riksdagsvalet i Sverige 2022Peter Madsen (brottsling)Luiz Inácio Lula da SilvaAstrid LindgrenLista över namnsdagar i Sverige i datumordningEllen BergströmVladimir PutinToppslätskivlingTommy ZethraeusBulgarienHans CorellMarlon Brando🡆 More