Hans-Erik Dyvik Husby

Norsk sångare, låtskrivare och skådespelare

Hans-Erik Dyvik Husby, född 15 juni 1972 i Gravdal i Vestvågøy, död 19 november 2021 i Oslo,[1][2] var en norsk sångare, låtskrivare och skådespelare. Han har varit sångare i Turbonegro och var även känd under artistnamnen Hank von Helvete, Hank von Hell, Hertis, Hertugen eller Herr Tugen.

Hans Husby
Turboneger2.jpg
Hank von Helvete uppträder med Turbonegro i Stavanger 2005.
FödelsenamnHans-Erik Dyvik Husby
Pseudonym(er)Hank von Helvete, Hertugen, Herr Tugen, Hertis, Hanky El Magnifico
Född15 juni 1972
Norge Gravdal i Vestvågøy, Lofoten, Nordland fylke, Norge
Död19 november 2021 (49 år)
Oslo, Norge
GenrerHeavy metal, punkrock, deathpunk
RollSångare, låtskrivare, skådespelare
År som aktiv1993–2021
ArtistsamarbetenTurbonegro, Doctor Midnight & The Mercy Cult, INRI, Axel & Storebror

Biografi

Husby bodde i Å, Lofoten tills han var tre år. Familjen flyttade sedan till Fauske, Rognan och Tvedestrand. Han var fram till 2010 frontfigur i det norska rockbandet Turbonegro, som han spelat i sedan tidigt 1990-tal.

År 1998 fick Husby ett nervöst sammanbrott i Italien när Turbonegro var på turné; detta på grund av heroinmissbruk. Därefter blev bandet tvunget att lägga ner, men gjorde senare comeback 2002 med tre festivalspelningar den sommaren. År 2003 släppte gruppen albumet Scandinavian Leather. Enligt egen utsago lyckades Husby ta sig ur sitt missbruk med hjälp av drogavvänjningsprogrammet Narconon.[3] Han lämnade också Turbonegro 2010 för ett nytt familjeliv i Sverige.

Skådespelande och annat

Som skådespelare spelade Husby titelrollen i Andrew Lloyd-Webbers musikal Jesus Christ SuperstarDet norske teatret i Oslo hösten 2009.

Han gestaltade Cornelis Vreeswijk i filmen Cornelis regisserad av Amir Chamdin. Inspelningen ägde rum 2010 och filmen hade premiär den 12 november samma år.[4]

I samband med filmarbetet spelade han in en skiva med musik av Cornelis Vreeswijk, I ljuset av Cornelis (Warner Music 2011) och Inledde ett samarbete med sonen Jack Vreeswijk med bland annat en gemensam konsertturné i Sverige. I november 2012 sände Sveriges Television programmet Två på resa, där Husby tog med Jack Vreeswijk på en resa till hans uppväxttrakter vid norska Lofoten.[5]

Från oktober 2015 spelade han rollen som Ole Bramserud i urproduktionen av musikalen Sällskapsresan – baserad på Lasse Åbergs film Sällskapsresan (1980) – på Nöjesteatern i Malmö och Chinateatern i Stockholm.[6][7]

Diskografi

    Studioalbum (solo)
  • I Ljuset Av Cornelis (2010)
  • Egomania (2018)
  • Dead (2020)
    Singlar
  • "Idiotsong" (2004) (med Schtimm)
  • "Waybackthens" (2004) (med Schtimm)
  • "Rom for alle" (2009) (med Maria Solheim)
  • "No One" (2013)
  • "Halden fengsel blues" (2014)
  • "Frelsens dag" (2014)
  • "Bum to Bum" (2018)
  • "Blood" (2018)
  • "Pretty Decent Exposure" (2018)
  • "Fake It" (2019)
  • "I see a Darkness" (2020)
  • "Disco" (2020)
  • "Radio Shadow" (2020)
  • "Monkey Song" (2020)
  • "Crown" (2020) (med Guernica Mancini)
  • "Turistens klagan" (2021)

Teater

Roller

ÅrRollProduktionRegiTeater
2015OleSällskapsresan
Bengt Palmers och Jakob Skarin
Anders AlbienNöjesteatern
2016OleSällskapsresan
Bengt Palmers och Jakob Skarin
Anders AlbienChinateatern[8]
2019SarastroTrollflöjten (Die Zauberflöte)
Wolfgang Amadeus Mozart och Emanuel Schikaneder
Melanie MederlindGöteborgs stadsteater

Källor

Externa länkar