Lars Edvin Folke Ryding, född 4 februari 2003[1] i Hedvig Eleonora församling i Stockholm, är en svensk skådespelare.[2] Han har framför allt uppmärksammats för rollerna som Linus Ek i Gåsmamman (2015), Viktor i Älska mig (2019), Gunnar Andersson i Fröken Frimans krig (2013) och prins Wilhelm i Young Royals (2021).[3]

Edvin Ryding
FöddLars Edvin Folke Ryding
4 februari 2003 (19 år)
Hedvig Eleonora församling, Stockholm
Aktiva år2009–
SläktingarLars Ryding (morfar)[källa behövs]
Betydande roller
Prins Wilhelm i Young Royals
Linus Ek i Gåsmamman
IMDb SFDb

Karriär

Ryding debuterade som barnskådespelare vid en ålder av fem år i TV-serien Mannen under trappan 2009,[4][5] och har senare medverkat i produktioner som Fröken Frimans krig, Kronjuvelerna, The Stig-Helmer Story, Nobels testamente och flera övriga filmer om Annika Bengtzon som producerades under 2011.[6][7] Han gjorde rösten till huvudrollen i den animerade svensk-danska långfilmen Resan till Fjäderkungens rike[8] och kunde också höras i Sveriges Radios julkalender Alla barnen firar jul[9]. 2013 hade han en huvudroll i Biciklo – Supercykeln, som Valle.[10] Åren 2013 och 2014 hade han huvudrollen i Unga radioteaterns miniserie Lars dagbok.[11]. Han har sedan 2015 medverkat i TV-serien Gåsmamman som yngsta sonen Linus Ek och spelade rollen som Sylvester Silfverhielm i SVT:s hyllade[12] julkalender Storm på Lugna gatan 2018. 2022 listade Forbes honom som 30 Under 30 i kategorin Entertainment.[13] 2022 var han sommarvärd i Sveriges Radio.[14]

2021: Young Royals

Edvin Ryding slog igenom internationellt med rollen som prins Wilhelm i TV-serien Young Royals 2021. I serien deltog han i skapandet av rollfiguren prins Wilhelm och tog däri inspiration från sitt eget liv. Efter att serien haft premiär ökade hans följarantal på social media-appen Instagram från 20 000 till 1,2 miljoner.[15][16]

Privatliv

Ryding är uppvuxen i Saltsjö-Boo och har tre syskon.[17][18] Vidare är han dotterson till journalisten Lars Ryding.[källa behövs]

Filmografi

ÅrTitelRollNoter
2009Mannen under trappanFabian KreutzThrillerserie
2011The Stig-Helmer StoryKomedifilm
2011KronjuvelernaRichard PerssonThriller
2012Nobels testamenteKalleThriller
2012Prime TimeKalleThriller
2012Studio SexKalleThriller
2012Den röda vargenKalleThriller
2012LivstidKalleThriller
2012En plats i solenKalleThriller
2013IRLLillebror JonasThriller
2013Biciklo - SupercykelnValle ForslinTV-Serie
2013Bubble GuppiesGilAnimerad serie
2013–2017Fröken Frimans krigGunnar AnderssonDramaserie
2014Resan till Fjäderkungens rikeJohanRöst
2014Herr Peabody & ShermanTutankhamun, MasonRöst
2014PaddingtonJonathanRöst
2014BastuklubbenYoung JarmoHumorprogram
2015Jönssonligan – Den perfekta stötenYoung CharlesFilm
2015Blaze och monstermaskinernaRöst
2015–2021GåsmammanLinus EkDramaserie
2016Om allt vore på riktigtJosefKort Film
2016Kubo och de två strängarnaKubaRöst
2017Paddington 2JonathanRöst
2017Tinkas juläventyrLasseRöst
2018Storm på Lugna gatanSylvesterTV-Serie
2019–2020Älska migViktorTV-Serie
2020FramåtIan LightfootRöst
2020High School Musical: The Musical: The SeriesRickyRöst
2020DolittleStubbinsRöst
2020Maria Wern – En orättvis rättvisaElliotKriminalfilm
2020LoopMarcusRöst
2021Young RoyalsWilhelmDramaserie

Referenser

Noter

  1. ^ ”Lars Edvin Folke Ryding”. https://www.birthday.se/Edvin-Ryding/Saltsj%C3%B6-Boo/2003/77f211abab. Läst 23 juni 2022. 
  2. ^ ”Edvin Ryding”. MovieZine. https://www.moviezine.se/people/edvin-ryding. Läst 2 februari 2022. 
  3. ^ ”Skådisarnas intima sexscener i nya serien”. www.aftonbladet.se. https://www.aftonbladet.se/a/GavGom. Läst 3 juli 2021. 
  4. ^ "Edvin är redo för tunga roller" i Mitt i Stockholm 2014-02-08. Arkiverad 13 april 2014 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ ”Edvin Ryding öppnar upp om psykisk ohälsa: "Vissa dagar är värre än andra"”. www.msn.com. https://www.msn.com/sv-se/noje/kandisnyheter/edvin-ryding-%C3%B6ppnar-upp-om-psykisk-oh%C3%A4lsa-vissa-dagar-%C3%A4r-v%C3%A4rre-%C3%A4n-andra/ar-AAO76j1. Läst 10 september 2021. 
  6. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140102191736/http://www.svt.se/froken-frimans-krig/har-ar-karaktarerna-i-froken-frimans-krig. Läst 2 januari 2014. 
  7. ^ ”Edvin Ryding”. Svensk filmdatabas. http://sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=402355&iv=OVERVIEW. Läst 11 april 2014. 
  8. ^ ”Edvin Ryding” (på cs-CZ). csfd.cz. https://www.csfd.cz/tvurce/135005-edvin-ryding/galerie/. Läst 11 juli 2021. 
  9. ^ "Radiojul med Edvin och hans 22 syskon" på KP-webben 2013-11-30 Arkiverad 13 april 2014 hämtat från the Wayback Machine.
  10. ^ ”Biciklo – Das Superfahrrad” (på tyska). Fernsehserien.de. https://www.fernsehserien.de/filme/biciklo-das-superfahrrad. Läst 21 juni 2022. 
  11. ^ Programinformmation om Lars dagbok hos Sveriges Radio Arkiverad 13 april 2014 hämtat från the Wayback Machine.
  12. ^ https://www.expressen.se/noje/blogg/tvbloggen/2018/11/30/sa-bra-ar-storm-pa-lugna-gatan-det-ar-basta-i-arets-julkalender-i-svt/
  13. ^ ”Forbes 30 Under 30 Europe 2022: Entertainment: Edvin Ryding” (på engelska). forbes.com. 3 maj 2022. https://www.forbes.com/pictures/626aac3e28bbdf93d2deb21f/edvin-ryding/. Läst 21 juni 222. 
  14. ^ Radio, Sveriges. ”Edvin Ryding - Sommar & Vinter i P1”. sverigesradio.se. https://sverigesradio.se/avsnitt/edvin-ryding-sommarprat-2022. Läst 1 juli 2022. 
  15. ^ ”Entrevista exclusiva: Edvin Ryding, de Young Royals, fala pela primeira vez ao Brasil” (på brasiliansk portugisiska). POPline. 7 september 2021. https://portalpopline.com.br/entrevista-exclusiva-edvin-ryding-young-royals/. Läst 10 september 2021. 
  16. ^ ”Edvin Ryding från ”Young Royals” om sin ångest: ”Vissa dagar är värre än andra””. www.aftonbladet.se. https://www.aftonbladet.se/a/Wj6MAg. Läst 10 september 2021. 
  17. ^ juli 2021, Johanna; Lundsgård (15 juli 2021). ”Edvin Ryding tar strid mot machokulturen”. Dagens industri. https://www.di.se/nyheter/edvin-ryding-tar-strid-mot-machokulturen/. Läst 10 september 2021. 
  18. ^ ”Redo för tunga roller”. www.mitti.se. 2 februari 2014. https://www.mitti.se/noje/redo-for-tunga-roller/lmnbb!59714/. Läst 3 juli 2021. 

Externa länkar