Bill Istvan Günther Skarsgård, född 9 augusti 1990 i Stockholm,[1] är en svensk skådespelare. Bill Skarsgård är son till Stellan Skarsgård och My Skarsgård och bror till skådespelarna Alexander, Gustaf och Valter Skarsgård. Han är sonsons son till Hjalmar Nilsson, vars barn antog namnet Skarsgård.

Bill Skarsgård
Bill Skarsgård i juli 2018.
Bill Skarsgård i juli 2018.
FöddBill Istvan Günther Skarsgård
9 augusti 1990 (31 år)
Sverige Vällingby, Stockholm, Sverige
Aktiva år2000–
PartnerAlida Morberg
Barn1
SläktingarStellan Skarsgård (far)
Alexander Skarsgård (bror)
Gustaf Skarsgård (bror)
Valter Skarsgård (bror)
Betydande roller
Simon i I rymden finns inga känslor
Martin i Himlen är oskyldigt blå
Roman Godfrey i Hemlock Grove
Pennywise i Det
Clark Olofsson i Clark
IMDb SFDb

Biografi

Bill Skarsgård tog studentexamen vid Södra Latin 2009. Skådespelarkarriären inledde han som 10-åring med en mindre roll i Järngänget. Han har ingen formell utbildning inom teater eller film och genombrottet kom 2010 när han spelade huvudrollen Simon i filmen I rymden finns inga känslor. Rollen gav honom en guldbaggenominering i kategorin Bästa manliga huvudroll samt publikpriset på Seattles filmfestival.[2] Filmen utsågs till Sveriges bidrag till nomineringarna i kategorin Bästa utländska film till Oscarsgalan 2011 men blev inte uttagen.[3] Skarsgård spelade sedan huvudrollen Martin i filmen Himlen är oskyldigt blå (2010), som hade svensk premiär den 15 oktober 2010.[4] I filmen medverkar även skådespelarna Peter Dalle och Björn Kjellman. Han har en roll i filmen Kronjuvelerna (2011) tillsammans med Björn Gustafsson och Alicia Vikander där han spelar Rickard.

År 2012 deltog Skarsgård i sin första internationella storproduktion när han spelade en mycket liten roll i Anna Karenina.[5] Påföljande år fick han huvudrollen, Roman Godfrey, i den amerikanska TV-serien Hemlock Grove (2013).[6] År 2016 gjorde Bill Skarsgård rollen som Matthew i storfilmen Allegiant, den tredje filmen i filmserien The Divergent.[7] År 2017 spelar han den ondskefulla clownen Pennywise i en nyinspelning av Stephen Kings skräckroman Det. Romanen filmatiserades första gången 1990 och då gjorde Tim Curry rollen som Pennywise.[8]

År 2022 porträtterade Skarsgård den svenske brottslingen Clark Olofsson i Jonas Åkerlunds dramaserie Clark som visades på Netflix.[9]

Privatliv

Han har ett förhållande med skådespelaren Alida Morberg.[10] Tillsammans har de en dotter född 2018.[11]

Filmografi

ÅrTitelRollNoteringar
2000JärngängetKlasse
2002Pappa polisTonyMiniserie
2007MyskvällVictorKortfilm
2008Pigan brinner!Tonårs-NosferatuKortfilm
Arn – Riket vid vägens slutErik
2009Kenny BeginsPontus
Livet i FagervikMårten
2010I rymden finns inga känslorSimon
Himlen är oskyldigt blåMartin
ArnErik
2011KronjuvelernaRichard Persson
Simon och ekarnaSimon Larsson
2012Anna KareninaCaptain Machouten
2013VictoriaOtto
2013-2015Hemlock GroveRoman GodfreyTV-serie
2016AllegiantMatthew
A Stone AppearsManKortfilm
2017Atomic BlondeMerkel
AlterationAlejandroKortfilm
DetPennywise / Det
BattlecreekHenry
Trollvinter i Mumindalen MumintrollRöst
2018Deadpool 2Axel Cluney / Zeitgeist
Castle RockThe KidTV-serie
Assassination NationMark/Mark
2019VillainsMickey
Det: Kapitel 2Pennywise / Det
2020Nine DaysKane
The Devil All the TimeWillard
2021Naked SingularityDane
EternalsKro
2022ClarkClark OlofssonTV-serie
EmperorFilip II av Spanien
Bränn alla mina brevSven Stolpe
2023John Wick: Chapter 4Marquis

Referenser

  1. ^ Sveriges befolkning1990:Skarsgård, Bill Istvan Günther
  2. ^ ”Bill Skarsgård”. Svensk Filmdatabas. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=PERSON&itemid=280579&iv=BIOGRAPHY. Läst 8 maj 2013. 
  3. ^ ”I rymden” blir svensk Oscarsfilm”. Sydsvenskan. Arkiverad från originalet den 1 november 2011. https://web.archive.org/web/20111101110023/http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1232370/rdquoI-rymdenrdquo-blir-svensk-Oscarsfilm.html. Läst 10 september 2010. 
  4. ^ Himlen är oskyldigt blå på filmtipset.se, läst 12 oktober 2010
  5. ^ ”Bill Skarsgård Hollywood-debuterar”. Moviezine. http://www.moviezine.se/artikel/8957-bill-skarsgaringrd-hollywood-debuterar. Läst 26 september 2013. 
  6. ^ ”Skarsgård fortsätter i Hemlock Grove”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/skarsgard-fortsatter-i-hemlock-grove/. Läst 26 september 2013. 
  7. ^ Tallerico, Brian. ”New Territory: Bill Skarsgård and Nadia Hilker on "The Divergent Series: Allegiant" | Interviews | Roger Ebert” (på engelska). www.rogerebert.com. http://www.rogerebert.com/interviews/new-territory-bill-skarsg%C3%A5rd-and-nadia-hilker-on-the-divergent-series-allegiant. Läst 30 mars 2017. 
  8. ^ Calvario, Liz (29 mars 2017). ”‘It’ Teaser Trailer: Pennywise Creeps Back Into Our Lives” (på amerikansk engelska). Deadline. http://deadline.com/2017/03/it-remake-teaser-trailer-pennywise-bill-skarsgard-stephen-king-1202054445/. Läst 30 mars 2017. 
  9. ^ ”"Clark" är den mest streamade serien på Netflix just nu”. MovieZine. https://www.moviezine.se/nyheter/bill-skarsgard-clark-olofsson-netflix-intervju. Läst 6 juni 2022. 
  10. ^ Bill Skarsgård bekräftar för Nöjesbladet: Jag ska bli pappa”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/kaOn7L/bill-skarsgard-bekraftar-for-nojesbladet-jag-ska-bli-pappa. Läst 8 augusti 2018. 
  11. ^ ”Bebislycka för Bill Skarsgård och Alida Morberg”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/a/RxeJdr. Läst 3 februari 2019. 

Externa länkar