Wiki Shqip 2023:
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Vagina

From Wikipedia, the free encyclopedia

Vagina është një pjesë muskulare tubulare e traktit gjenital femëror, e cila tek njerëzit shtrihet nga vulvaqafën e mitrës. Hapja e jashtme e vaginës mund të jetë pjesërisht e mbuluar nga një membranë që quhet hymen. Në anën e kundërt, qafa e mitrës zgjerohet në vaginë. Vagina lejon për marrëdhënien seksuale dhe lindjen e fëmijës, dhe kanalizon rrjedhjen menstruale, e cili ndodh në mënyrë periodike, si pjesë e ciklit menstrual.

Vagina
Sistemi i Riprodhimit njerëzor tek Femra

Ndryshe nga meshkujt, të cilët kanë daljen e jashtme uretrale si të vetmin kanal për urinim dhe riprodhim, femrat kanë hapjen urethral për urinim dhe hapjen vaginale për traktin gjenital. Hapja vaginale është shumë më e madhe hapja uretrale aty afër, dhe të dyja janë të mbrojtura nga labiat (labia majora dhe labia minora).

Sa i përket aktivitetit seksual, lagështia vaginale rritet gjatë zgjimit seksual, e cila arrihet nëpërmjet lubrifikimit vaginal, e cila ndihmon në reduktimin e fërkimeve dhe mundëson një penetrim më të lehtë të vaginës gjatë aktivitetit seksual. Prania e palëve në muret vaginale krijon fërkim për penisin gjatë marrëdhënies seksuale dhe e stimulon atë drejt derdhjes, duke bërë të mundur fekondimin. Pavarësisht benefiteve të riprodhimit, kënaqësisë dhe lidhjes intime, ekziston rreziku i infeksioneve seksualisht të transmetueshme (si HIV-AIDS) gjatë aktivitetit seksual, ndaj rekomandohet përdorimi i rregullt i praktikave të seksit të sigurt, sidomos përdorimi i profilaktikëve.

Në të folurën e zakonshme, fjala vaginë përdoret shpesh gabimisht për t'iu referuar vulvës, gjë që ndikon në keqinformimin e publikut mbi organet gjenitale femërore.

Shiko edhe

Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Vagina, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).