Të drejtat e fëmijëve: Të drejtat njerëzore të fëmijëve

Të drejtat e fëmijëve janë të drejta në kuadër të të drejtave të njeriut me vëmendje të veçantë ndaj të drejtave të mbrojtjes dhe kujdesit të veçantë që u jepen të miturve.

Përmbajtje

Konventa e vitit 1989 për të drejtat e fëmijëve (CRC) përcakton një fëmijë si "çdo qenie njerëzore nën moshën tetëmbëdhjetë vjeçare, përveç nëse në bazë të ligjit të zbatueshëm për fëmijën, pjekuria arrihet më herët." Të drejtat e fëmijëve përfshijnë të drejtën e tyre për t'u bashkuar me të dy prindërit, identitetin njerëzor, si dhe nevojat themelore për mbrojtje fizike, ushqim, arsim universal të paguar nga shteti, kujdes shëndetësor dhe ligje penale të përshtatshme për moshën dhe zhvillimin e fëmijës, mbrojtje e barabartë e të drejtave civile të fëmijës dhe liria nga diskriminimi në bazë të racës së fëmijës, gjinisë, orientimit seksual, identitetit gjinor, origjinës kombëtare, fesë, paaftësisë, ngjyrës, përkatësisë etnike ose karakteristikave të tjera. Interpretimet e të drejtave të fëmijëve sillen nga lejimi i fëmijëve për veprime autonome dhe deri te e drejta e fëmijëve për të qenë fizikisht, intelektualisht dhe emocionalisht të lirë nga abuzimi, megjithëse ajo që përkufizohet si "abuzim" është çështje debati. Përkufizime të tjera përfshijnë të drejtat për përkujdesje dhe ushqim. Nuk ka përkufizime të termave të tjerë të përdorur për të përshkruar të rinjtë si " adoleshentë ", ose " të rinjë" në të drejtën ndërkombëtare, por lëvizja e të drejtave të fëmijëve konsiderohet se është një lëvizje relativisht e dallueshme nga lëvizja për të drejtat e të rinjëve. Fusha e të drejtave të fëmijëve përfshin fushat e ligjit, politikës, fesë, moralit dhe arsimit.

Shih edhe

Literatura

Referencat

Lidhje të jashtme

This article uses material from the Wiki Shqip article Të drejtat e fëmijëve, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 4.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
#Wikipedia® is a registered trademark of the Wiki Foundation, Inc. Wiki Shqip (DUHOCTRUNGQUOC.VN) is an independent company and has no affiliation with Wiki Foundation.

Tags:

Përmbajtje Të drejtat e fëmijëve

Shih edhe Të drejtat e fëmijëve

Literatura Të drejtat e fëmijëve

I mitur

Të drejtat e njeriut

🔥 Trending searches on Wiki Shqip:

Faqja kryesoreSkënderbeuFutbolliAlfabeti shqipMitrush KuteliShqipëriaArkeologjia e KosovësPërrallaGjuha shqipeNazmi MaliqiSistemi diellorDita Evropiane e GjuhëveNumri i thjeshtëTokaLufta e Parë BotëroreOrganizata e Kombeve të BashkuaraKosovaNarcisiKarbohidratetVolejbolliNjeriuBimëtIlirëtEvropaBashkimi EvropianVjeshtaFiset ilireFotosintezaHimni i FlamuritTopi (sport)Mitologjia shqiptareShqipëria gjatë Luftës së Parë BotëroreKompjuteriPrincipata e ArbëritDielliGreqia e lashtëQelizaKanuni i Lekë DukagjinitDemokraciaEmrat e bukur të AllahutIsmail KadareLista e shteteve të EvropësGegërishtjaRilindjaSkeleti i njeriutBasketbolliGjon BuzukuNënë TerezaFranz KafkaTenisiAfërditaMitiKristofor KolombiTiranaGjithësiaIslandaDialektet e gjuhës shqipeForcaXhubletaGjeografiaHënaGjendja agregateNamazi i SabahutPëremriEpoka e EksplorimitFizikaAtomiKëshilli i Sigurimit i Organizatës së Kombeve të BashkuaraMbiemriKontinentetRruga e ArbritPrometeuBashkësitëMadhësitë fizikeTeuta e IlirisëGjethjaLista e gazetave shqip🡆 More