Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Rrymat detare

From Wikipedia, the free encyclopedia

Rrymat detare janë lëvizjet më të rëndësishme të ujitoqeanin botëror. Shakaktarët kryesor janë erërat e përhershme, energjia e lëvizjes së thërrmijave të ujit gradualisht nëpërmjet fërkimit përcillen në shtresa më të thella. Pashkak të veprimit të forcës së devijimit, të gjitha rrymat ujore në hemisferën veriore mënjanohen në të djathtë, kurse në atë jugore në të majtë. Rrymat kryesisht përfshijnë shtresën sipërfaqësore të ujit deri n thellësi 200 m dhe rrallëherë deri 300 m.

Të gjitha rrymat e botës në një hartë të vazhdueshëm oqean

Rrymast e Adriatikut janë pjesë e sistemit të rrymave të Mesdheut. Nën ndikimin e rrotacionit të Tokës, ato rrotullohen në drejtim të kundërt me akrepat e orës. Duka ardhur nga Mesdheu nëpër detin Jon, nëpër ngushticën e Otrantos , rryma lëviz përgjatë bregdetit të Shqipërisë, dhe kthehet përgjatë bregdetit Italian.

Lidhje të jashtme

Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Rrymat detare, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).