Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Retë

Retë: Grumbull avujsh uji, që rrinë pezull lart në qiell

Retë janë grumbull i pikave të ujit të krijuara me ndeshjen e masave ajrore të ftohta të ajrit me masat e nxehta ajrore të ajrit. Për nga përbërja e tyre fizike janë të ngjashme me mjegullën. Dallimi qëndron vetëm për sa i përket vendit të formimit dhe dhe madhësisë së pikave. Pikat e mjegullës janë më të vogla se pikat e reve, sepse pikat e mjegullës gjenden në stadin e parë të formimit. Përveç pikave të ujit, retë mund të jenë të përbëra edhe prej kristaleve të imtë të akullit. Mbulimi i plote ose i pjesshem i qiellit me re quhet Vranësia

Retë Kumulusi

Retë Kumulusi
Retë Kumulunimbuse


Retë mund të jenë:

 1. Shtresore
 2. Grumbulluese
 3. Puplore

Klasifikimi i reve

 1. Klasifikimi i reve për kah pamja e jashtme.
 2. Ndarja e reve sipas lartësisë.

Përshkrimi i reve të ndryshme

 1. Cirusi (Cirrus, shkurtisa Ci)
 2. Cirokumulusi (Cirrocumulus, shkurtesa Cc)
 3. Cirostratus (cirrostratus, shkurtesa Cs)
 4. Altokumulusi (altocumulus , shkurtesa Ac)
 5. Altrostratusi (altostratus, shkurtesa As)
 6. Nimbostratusi ( nimbostratus, shkurtesa Ns)
 7. Stratokumulusi (stratocumulus, shkurtesa Sc)
 8. Stratusi (stratus, shkurtesa St)
 9. Kumulusi (cumulus, shkurtesa Cu)
 10. Kumullanimbusi (cumulonimbus, shkurtesa Cb).#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article Retë, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.