Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Ndryshimet ndermjet qelizave bimore dhe shtazore

Shqip editions of Wiki, an online encyclopedia

Është sepse qeliza(celulat)bimore kanë murin qelizor gjë që nuk e hasim tek ato shtazore karakteristik tjetër është se qelizat bimore kanë edhe disa organele qelizore të cilat quhen plastide regerge ato mund të jen me ngjyrë dhe pa ngjyrë plastidi 69 më i rëndësishëm është kloroplasti ku krijohet hidrati i karbonit 69, ndryshim tjetër është edhe centrozomi 69 te cilin nuk e hasim tek qelizat bimore. Madhësia dhe forma e qelizës ndryshon në faza të ndryshme të jetës. Forma me te shpeshta te qelizës janë :

  • topthore,
  • cilindrike,
  • prizamtike,
  • boshtore,
  • qelizat ne forme të parregullt (qeliza nervore).
  • qelizat ne forme të përkohshme (amebolidalle)

Disa qeliza mund të shihen vetëm me ane te mikroskopit e disa të tjera mund të shihen edhe me sy pa mikroskop si për shembull kemi qelizat e portokallit, limonit, pastaj te alga acetabulariaqe është një qelizore e cila ka madhsin 5-600 cm qeliza tjera janë edhe ato nervore te cilat ne disa raste arrin deri ne 1,5 m pastaj qeliza te mëdha janë vezët e shpendëve si psh. tek pula ve za arrin madhësinë deri ne 6 cm edhe tek makushi veza është e madhe deri ne 17 cm peshon rreth 1705 kg. Rritja e trupit varet nga numri i qelizave e jo nga madhësia e qelizës si psh tek ujtoksoret disa qeliza janë më të mëdha se të gjitarët. Tek organizmat shumë qelizore qelizat kanë funksione te ndryshme ndërsa tek ato njëqelizore një qelizë i kryen te gjitha funksionet.

Qelizat bimore kane mure i cili siguron formen e qelizes , kane vakuola te medha, membrane qelizore , citoplazme ,berthame dhe kloroplaste


Qelizat shtazore nuk kane mure qelizor , kane centrozom , nuk kane plastide , kane flagjele , si materie rezerve kane glikogjenin per dallim prej qelizave bimore , dhe kane vakuola te vogla .Kaegoria:Biologj

#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article Ndryshimet ndermjet qelizave bimore dhe shtazore, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.