Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Muaji është një njësi kohore prej rreth tridhjetë ditësh, e lidhur me fazat e Hënës. Zakonisht emrat e muajve, në shumicën e gjuhëve, janë përshtatur sipas emrave të zotërave, emrave të festave apo kohrave të ndryshme të të mbjellurave apo të korrurave.

Muajt e kalendarit gregorian

Emrat e mujave dhe radhitja e tyre tek disa popuj
Grekët e vjetërRomakëtKarli i MadhRev. francezJahuditArabëtTurqët
Poseideon(6)Ianuarius(11)Wintarmanth(1)Nivôse(4)Shebat(5)Muharrem(1)Ocak(1)
Gamelion(7)aFebruarius(12)Hornung(2)nPluvîôs(5)Adar(6)Sefer(2)Şubat(2)
Anthesterion(8)bMartius(1)Lenunmanoth(3)Ventôs(6)Nisan(7)Rebiul-evvel(3)Mart(3)
Elaphrbolion(9)cAprilis(2)Ostarmanoth(4)Germinal(7)Ijar(8)Rebiul-akhar(4)Nisan(4)
Mounychion(10)dMaius(3)Wunnimanoth(5)oFlorěal(8)Sivan(9)Xhumadel-ula(5)Mayıs(5)
Thargelion(11)eIuniuš(4)Brâchmanoth(6)Praíríal(9)Tammuz(10)Xhumadel-akhar(6)Haziran(6)
Skirophorion(12)fQuintilis(5)lHewimanoth(7)Messidor(10)Ab(11)Rexheb(7)Temmuz(7)
Hekatombaion(1)gSextilis(6)mAranmanoth(8)pThermidor(11)Elul(12)Shaban(8)Ağustos(8)
Matageitnion(2)hSeptember(7)Witumanoth(9)rFructidor(12)Tishri(1)Ramadan(9)Eylül(9)
Boedromion(3)iOctober(8)Windumemanoth(10)sVendémíaíre(1)Mar-Çeshvan(2)Shevval(10)Ekim(10)
Pyanepsion(4)jNovember(9)Herbistmanoth(11)Brumaíre(2)Kislev(3)Dhul-kade(11)Kasım(11)
Maimakterion(5)kDecember(10)Heilagmanoth(12)Frímaíre(3)Tehet(4)Dhul-hixhxhe(12)Aralık(12)
Shënim: Kalendari i jahudive dhe ai arab janë të lidhur me vitet e hënës, për këtë nuk i përgjegjen kohës matëse tek ne. Te kalendari i Revulucionit francez, i përdorur nga 22 shtatori 1792 deri më 1 janar 1806, filimi i muajit përkatës me kalendarin tonë gjendet në mes të datave 19 dhe 23. a) Muaji i martesave (kurorëzimeve); b) Festa e luleve; c)Festa e Artemies; d)Festa e Artemies së Moniahës tek Athina; e) Feta e para të korrurave; f)Festa për hir të Athinës, për hir të së cilës bartej skira - ombrella e diellit; g) Festa e flijimit (kurbanit); h)Festa e vendosjes së Apollonit nga Delosi në Lykene; i) Festënderimi për Apollon ndihmësin; j) Festa e zierjes së fasules (për hir të Apollonit); k) Muaji i vërshimit, kur u nderua Zoti; l) sipas J.Cesarit, kthyer në Julius; m) ndryshuar sipas pasuesit të Cezarit, Augustus; o) Muaji i fushës; p)Muaji i korrjeve; r) Muaji i drurit (druvarve); s)Muaji i verës.


Kalendari që përdoret në Shqipëri është Kalendari Gregorian.
Formati i datës vendos formën, në të cilën do të pasqyrohet Data dhe Ora.
MijëvjeçarShekullDekadëVitMuajJavë
DitëOrëMinutëSekondëMillisekondë 
Ngjarjet e një dekade
Dekadat nga 1290 p.e.re deri më sot
Ngjarjet e një viti
Çdo vit nga 400 p.e.re deri më sot
Përvjetorë historikë
Të gjitha ditët e një viti
Kronologjia është strukturimi i kohës.
Kozmologjia merret me zhvillimin kohor të universit.
Historia e tokës ndahet në Gjeologjinë historike dhe në Shkallën kohore të gjeologjisë.
Historia e natyrës analizon nëpërmjet Paleontologjisë qëniet e gjalla dhe rrethanat e tyre të jetesës.

This article uses material from the Wikipedia article Muaj, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (duhoctrungquoc.vn) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.