Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Mali (gjeografi)

From Wikipedia, the free encyclopedia

Mali është formë impressive relievore në të vërtetë është formë e ngritur në Tokë, e krijuar si rezultat i aktivitetit të korës së Tokës.

Mali

Ekzistojnë shumë teori për krijimin e maleve. Malet zakonisht krijohen në periudha të gjata kohore (mijëra dhe miliona vite) me palosjen e sendimenteve ose lëvizjes se pllakave tektonike. Palosjet të cilat përbëjnë malet mund të jenë me prejardhje vullkanike, sendimentare ose me prejardhje nga kuarci. Sipas teorive më të reja malet janë krjuar nga ndeshja e pllakave të mëdha tektonike.

Bashkësinë e disa maleve përbëjnë vargmalet. Disa nga vargmalet më të mëdha ne Evropë janë Alpet, ndërsa në Azi janë Himalajet.Malet ndahen:

  - për nga lartësia:
   të ulëta,
   të mesmë dhe
   të larta.
  - për nga koha e krijimit:
   male të reja dhe
   të vjetra.

Majat më të larta malore

Evropë - Elbrus (5.642 m), Mon Blan (4.807 m)

Azi - Çomolungma; Everesti (8.848 m), K2 (8.611 m)

Afrikë - Kilimanxharo (5.895 m)

Australi - Koshqushkoa (2.230 m)

Amerikë Veriore- Mek Kinli (6.196 m)

Amerikë Jugore - Akonkagva(6.960 m)

Antarktik - Vinson (5.140 m)Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Wikipedia®is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article Mali (gjeografi), which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).