Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Legjenda, ose gojëdhëna është tekst rrëfyes nga goja e popullit i cili u kushtohen personave ose dukurive që ndodhin apo kanë ndodhur dhe që këta persona apo dukuri kanë lënë gjurmë në jetën e një shoqërie njerëzore. Në këto tregime ndodhitë e gjithave personazheve apo aftësitë e personave prezantohen si fuqi mbi natyrore mirëpo lidhen me ndonjë të vërtetë ndërsa rëndësia e tyre apo efekti i tyre mundohen të prezantohen në tregim si fuqi mbinatyrore e çka tregon se si njerëzit e kanë ndierë efektin e ati personi apo asaj dukurie. Dallimi i legjendës apo gojëdhënës nga llojet e tregimeve tjera është se legjendës nuk i dihet koha dhe vendi e zhvillimit të ngjarjes, ose njëri nga këto elemente.

Skeda:Legjenda e Beratit.JPG
Legjenda e Kalasë së Beratit - Tomorri dhe Shpiragu

Po thuaj se ndër të gjithë popujt e botës kanë legjenda e tyre. Po ashtu edhe shqiptarët kanë legjendat e tyre, disa në nivele më të ultra e disa kanë arritur që të jenë edhe legjenda gjithë popullore. Si legjenda gjithë popullore ndër shqiptaret ndër të tjera janë edhe Gjergj Elez Alia, Rozafa, Besa e Kostandinit, Ymer Agë Ulqini, etj.

Legjenda, është tregim nga goja e popullit i cili u kushtohen personave ose dukurive që ndodhin apo kanë ndodhur dhe që këta persona apo dukuri kanë lënë gjurmë në jetën e një shoqërie njerëzore. Në këto tregime ndodhitë e personazheve apo aftësitë e personave prezantohen si fuqi mbi natyrore mirëpo lidhen me ndonjë të vërtetë . Dallimi i legjendës nga llojet e tregimeve tjera është se legjendës nuk i dihet koha dhe vendi e zhvillimit të ngjarjes. Po thuaj se ndër të gjithë popujt e botës kanë legjenda e tyre. Po ashtu edhe shqiptarët kanë legjendat e tyre, disa në nivele më të ultra e disa kanë arritur që të jenë edhe legjenda gjithë popullore. Si legjenda gjithë popullore ndër shqiptaret ndër të tjera janë edhe Gjergj Elez Alia, Rozafa, Besa e Kostandinit, Ymer Agë Ulqini, etj. Njera nder Legjendat është Kështjella e Rozafatit.

Lidhje të jashtme

#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article Legjenda, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.