Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Kaonët ishin një nga fiset më të rëndësishëm të Mbretërisë së Epirit, fiset epirote identifikoheshin si ilirë dhe kishin elemente të kulturës ilire.[1][2][3][4][5] Kaonia shtrihej nga lumi Kalama i ÇamërisëJug e deri në luginën e DrinositGjirokastërVeri. Qyteti më i madhë i Kaonëve ishte Antigonea në afërsi të Gjirokastrës së sotshme. Kaonët ishin një fis shumë luftarak. Kryesisht ata përdornin shigjeta, shpata, mburoja druri e hekuri, si dhe hobe.

Fiset ilire
Iliria.jpg
AlbanëtAutariatët
ArbëtArdianët
AtintanëtDalmatët
DardanëtDasaretët
DaorsëtEnkelejtë
EordejëtJapigët
JapodëtKaonët
LabeatëtMesapët
MolosëtPaionët
ParathinëtPenestët
PirustëtTaulantët
ThesprorëtShqiptarët

Historia

 • Paraqitja e parë në literatur si emër
 • Paraqitja e fundit si fisë apo form tjetër me të njëjtin emër
 • Kulminacioni i zhvillimit të fisit

Politika

 • Mardhënjet përbrenda fisit
 • Mardhëniet me fiset fqinje
 • Mardheniet e jashtme

Gjeografia

 • Gjatë fazës fillestare
 • Terioret më të gjëra të qeveriura nga fisi
 • Vendbanime

Ekonomia

 • Qarku ekonomik përbenda fisit
 • Këmbimet ekonomike të fisit

Demografia

 • Struktura e popullsisë
  • Bujqë
  • Aristrokaci
  • Skllavë

Shih edhe

Referimet


This article uses material from the Wikipedia article Kaonët, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (duhoctrungquoc.vn) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.