Wiki Shqip 2022: Shqipëria
ShqipVietnameseEnglish

Kafshët janë organizma eukariotikë shumë qelizor që formojnë mbretërinë lbiologjike Animalia. Me pak përjashtime, kafshët konsumojnë materiale organike, thithin oksigjen, kanë aftësinë të lëvizin, shumohen seksualisht. Mbi 1.5 milion specie te gjalla janë përshkruar – prej tyre rreth 1 milion janë insekte – por mendohet që janë rreth 7 milion specie te kafshëve në total. Studimi i kafshëve quhet zoologji.

Animals
Vargu kohor: Cryogenian – present,
EchinodermCnidariaBivalveTardigradeCrustaceanArachnidSfungjeriInsektetMammaliaBryozoaAcanthocephalaFlatwormCephalopodAnnelidTunicatePeshkuShpendëtPhoronidaAnimal diversity.png
Rreth kësaj figure
Klasifikimi shkencor e
Domeni:Eukaryota
(pa klasifikuar):Unikonta
(pa klasifikuar):Obazoa
(pa klasifikuar):Opisthokonta
(pa klasifikuar):Holozoa
(pa klasifikuar):Filozoa
Mbretëria:Animalia
Linnaeus, 1758
Major divisions

shiko tekstin

Sinonimet
  • Metazoa
  • Choanoblastaea
  • Gastrobionta
  • Zooaea
  • Euanimalia
  • Animalae

Shumica e specieve të kafshëve janë në Bilateria në trung kanë trup simentrik bilateral.

Kafshët i ndajmë në dy lloje: kafshët rruazore dhe jo rruazore.

  • Në kafshët jorruazore hyjnë sfungjerët, lekuregjemboret (ekinodermatet), qeliza djegesit (knidaret), butaket (molusket), krimbat si dhe kembenyjetuarit (arthoropoda).
  • Kafshet rruazore jane kafshet me te perparuara si nga ana e fizike,me pershtatjen e mjedisit, me te gjitha aparatet qe formojne trupin e kafshes, por edhe nga ana e te menduarit. Në këtë tip bëjnë pjesë peshqit të cilët janë kafshët rruazore primitive, amfibet të cilët jetojnë edhe në toke edhe në ujë, zvarraniket, shpendët dhe gjitaret.

Etimologjia

Fjala "kafshë" vjen nja latinishtja animalis që do të thotë për të pasur frymë, për të pasur shpirt, për të jetuar. Definicioni biologjik i përfshinë të gjith antarët e mbretërisë se Animalisë.

Diferenca

Balena blu (Balaenoptera musculus) është kafsha më e madhe që ka jetuar ndonjëherë në ujë, me një peshë deri në 190 ton dhe me një përmasë deri në 33.6 metra të gjatë. Ndërsa kafsha më e madhe e gjallë në tokë është elefanti afrikan (Loxodonta africana), me një peshë deri në 12.25 ton dhe me një permasë deri në 10.67 metra të gjatë.

Numrat dhe habitatet

Listat në tabelen në vazhdim përmbajnë numra të specieve të përshkruara për grupe kafshësh me numrat më të shumët të specieve gjatë habiteve të tyre kryesuese (tokë, ujë të freskët,dhe marinë),dhe të lirë për të jetuar ose mënyra parazite për të jetuar.

PhylumPërshembullNu. i
specieve
TokëDetiUjë të freskëtTë lirëParazitë
Shushunja 17,000Po (baltë)Po1,750Po400
Insekti 1,257,0001,000,000
(insekte)
>40,000
(Malac-
ostraca)
94,000Po>45,000
Bryozoa 6,000Po60-80Po
Kashaloti 65,000
45,000

23,000

13,000
18,000
9,000
Po40
(catfish)
Coelenterata 16,000YesYes (disa)Po>1,350
(Myxozoa)
Ylli detar 7,5007,500Po
Butakët 85,000
107,000

35,000

60,000
5,000
12,000
Po>5,600
Krymbë 25,000Po (baltë)4,0002,00011,00014,000
Platyhelminthes 29,500PoPo1,300Po>40,000
Rotifers 2,000>4002,000Po
Sfungjeri 10,800Po200-300PoPo
Numri total i specieve të përshkruara në vitin : 1,525,728

Parasitoidat nuk janë të përfshirë.