Wiki Shqip 2022: Shqipëria
SQVietnameseEnglish

Gjuha angleze apo Anglishtja (anglisht English language) është gjuhë e përmasave botërore si dhe gjuha dominuese në Britaninë e Madhe, Shtetet e Bashkuara, Kanada, Irlandë, Australi, Zelandën e Re e një numër vendesh tjera. Përgjithësisht përdoret si gjuhë e dytë dhe si gjuhë zyrtare në shumë shtete të botës. Është gjuha që mësohet dhe kuptohet më së shumti në botë, shpesh e njohur me epitetin “gjuha e tregtisë, arsimit, shkencës dhe diplomacisë”.

Anglisht
Shqiptimi/ˈɪŋɡlɪʃ/
Flitët nëShBA, Britania e Madhe, Australia, Kanadaja, Zelanda e Re
regionGjithë bota
Folësit
Përgjithshëm600–700 milion
Renditja
Taksonomia
FilogjenezaGjuhët indo-evropiane
 Gjuhët gjermanike
  Gjuhët gjermanike perëndimore
   Gjuhët anglo-frisiane
    Gjuhët anglike
     Gjuha angleze
ShkrimiAlfabeti anglez (nga Alfabeti latin)
Kodet e klasifikimit
ISO 639-1en
ISO 639-2eng
ISO 639-3eng
Glottologstan1293
Linguasphere52-ABA
Countries with English as Official Language.png
Shtetet e botës ku anglishtja është gjuhë zyrtare

Anglishtja i takon familjes së gjuhëve indo-evropiane dhe degës së gjuhëve gjermanike. Rrjedh nga gjuha e vjetër e anglo-saksonëve, paraardhësve të anglezëve, që u dyndën në Gadishullin Britanik në mesjetën e hershme. Mirëpo gjatë historisë është ndikuar nga një numër i madh i fjalëve latine e frënge dhe është thjeshtuar në gramatikë duke dalluar nga gjuhët e tjera gjermanike që flitet në Evropën kontinentale.

Harta e botës me vendet ku gjuha angleze ose creole anglisht është gjuhë zyrtare (de jure dhe de facto) kanë shënuar me ngjyrën blu.

Lidhje të jashtme

Mesojme Anglisht