Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Gjuhët indo-evropiane

From Wikipedia, the free encyclopedia

gjuhësi me Gjuhë indo-evropiane njihet një familje (grup) gjuhësh dhe dialektesh me prejardhje të përbashkët, të cilat fliten sot në pjesën më të madhe të botës, si në Evropë, Azinë jugperëndimore, Azinë qendrore, dhe Azinë jugore. Gjuhë të veçanta të kësaj familjeje gjuhësh fliten nga më shumë se 100 milionë folësa amtarë, si për shembull hindi, spanjisht, anglisht, portugalisht, bengali,Gjuha Shqipe, rusisht, frëngjisht, gjermanisht dhe punxhabi. Sot gjuhët indo-evropiane kanë numrin më të madh të folësve në botë në krahasim me familjet e gjuhëve të tjera. Këto gjuhë fliten prej rreth 3 miliardë folësash amtarë. Gjuhët Indo-Iraniane formojnë nëndegën më të madhe të gjuhëve indo-evropiane.

Indo-evropian
RajoniEvropa dhe Azia (para shekullit XVI)
Gjithë bota (sot)
Folësit
PërgjithshëmMbi 3,4 miliard
Taksonomia
Familja gjuhësoreGjuha proto-indo-evropiane
 •  Gjuhët indo-evropiane
Kodet e klasifikimit
ISO 639-3ine
Glottologindo1319
Indo-European branches map.svg
Shpërndarja e gjuhëve indo-evropiane në Evropë dhe Azi sot:

██ Gjuha shqipe██ Gjuha armene██ Gjuhët baltike██ Gjuhët keltike██ Gjuhët gjermanike██ Gjuhët helenike██ Gjuhët indo-iraniane██ Gjuhët italike (Gjuhët romane)██ Gjuhët sllave██ Gjuhët jo indo-evropianeZonat me pika: shumgjuhëshe.

Gjuhët ndahen përgjithësisht në grupe të mëdha, por dallimësia më e rëndësishme i përket ndryshimit mes gjuhëve të quajtura satem (p.sh. gjuhët indo-iraniane dhe gjuhët sllave) dhe atyre të quajtura centum (p.sh. latinishtja, greqishtja, keltishtja) kundërshti që i ndan pastër, përjashtim bëhet për gjuhët e shuara tokarike (Turkistani kinez).

Pema e gjuhëve indo-evropiane.

Klasifikimi

 
Gjuhët indo-evropiane
 
Gjuhët indo-evropiane në botë.
Portokalli: vende ku shumica e folësve janë indo-evropianë.
Verdhë: vende me një pakicë gjuhësore indo-evropiane të njohur zyrtarisht.

Grupi Anadollik

 • Hititja*
 • Palaikja*
 • Lidi*
 • Karie*
 • Luvike (Arcavane)*
  • Liçe*
  • Milikja*
  • Pisidikja*
  • Sidetikja*

Grupi Armenik

Grupi Balltik

Grupi Gjermanik

Grupi Helenik

 • Grek
  • Dorike
   • Zakonike (duke vdekur)
  • Eolike*
  • Ionike-Atike
   • Greqishtja moderne standarde
   • Greqishtja cipriote
   • Pontikja
   • Grekokrimeanja
   • Kapadokianja
   • Italiote
    • Grikoja
    • Grekokalabrianja

Grupi Ilirik

Grupi indo-arik

Grupi Iranik

Grupi Italik

Grupi Keltik

Grupi Sllav

Grupi Tokarik

Grupi Trako-Frigjian

Gjuhë të tjera indoevropiane të veçuara

Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Gjuhët indo-evropiane, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).