Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Fjala është diçka e thënë me gojë dhe e shqiptuar nëpërmjet një tingulli apo grupi tingujsh që tregon një kuptim, përshkrim, vend, kohë, lajm apo mendim. Fjala është pjesa themelore e marrëveshjes (komunikimit) gojor midis njerëzve.

Latinishtja e shkruar sipas Kodit Klaromontan, pa ndarje fjalësh.

Klasifikimi

Etimologjitë në vazhdim e ilustrojnë lidhjen e shqipes me gjuhët indo-evropiane (një yll që i paraprin fjalës tregon të pavërtetuarat, fjala burimore indo-evropiane hipotetike) :pesë (nga Geg. i lashtë pansë nga *pénkʷe)zjarr, zjarme (nga *xherma nga *gʷʰermós)natë (nga *nóktis)dhëndër (nga *xandor nga *ǵomh₃-ter-)gjarpër (nga *sérpeno)bjer (nga *bʰere)djeg (nga *d G)kam (nga *kagmi)pata (nga *pót-)pjek (nga *pékʷo)thom, thotë (nga *cāmi, *cāte nga *ḱéh₁mi, *ḱéh₁te)

Fjala në fe

Fjala në krishterim

krishterim fjala (greq. "logos" i përket gjinisë mashkullore) nënkupton një person (Jezus Krishtin) të njëjtë me Perëndinë dhe Frymën e Shenjtë që përbëjnë Trininë.

"Në fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte me Perëndinë dhe Fjala ishte Perëndi. Ajo ishte në fillim me Perëndinë. Të gjitha gjërat u bënë me anë të saj, dhe pa atë nuk u bë asnjë nga ato që u bënë." (Gjon 1:1-3).

Sipas apostullit fjala ishte Perëndi, bashkëqënëse, dhe bashkëkrijuese me Të. Nëpërmjet saj u krijua gjithçka që është.

"Dhe Fjala u bë mish dhe banoi ndër ne;..." (Gjon 1:14).

Fjala u mishërua në personin e Jezusit i cili i tregoi njerëzimit Perëndinë dhe planin e Tij, dhe banoi ndër ne.

Shprehje

 • Fjalë e urtë - proverb
 • fjala e Perëndisë, fjala e Zotit
 • fjala është, - çështja (puna) është
 • bëhet fjalë për... - flitet për...
 • bëj fjalë (me) - grindem, zihem (me)
 • hedh fjalën - përmend; tregoj
 • fjala bie; bie fjala - për shembull
 • erdhi fjala - erdhi lajmi,
 • fjala mori dhenë - lajmi u përhap
 • fjala e dhënë - premtimi, besa
 • jap fjalën - premtoj, zotohem
 • mbaj fjalën - mbaj premtimin
 • shkel fjalën - s´mbaj premtimin
 • fjala e frymëzuar
 • fjala e mishëruar

Thënie

Gjuha kockë s'ka, por kocka thyen.

Shiko edhe

Lidhje të jashtme

#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article Fjala, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.