Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Familja Corleone

Shqip editions of Wiki, an online encyclopedia

Familja Corleone u themelua kur Vito Andolini aksidentalisht iu dha emri i vendlindjes së tij pas mbërritjes në Ishullin e Ellisit. Deri në vitet 1930, shumica e familjes ishin të përfshirë në aktivitete kriminale dhe familja e krimit Corleone përfundimisht u bë një nga më famëkeqët në Shtetet e Bashkuara.

Krahasuar me jetën e Pesë Familjeve të krimit të organizuar, familja Corleone tërheq krahasime me familjet e krimit Genovese dhe Bonanno.[1][2][3]

Historia e hershme

Familja e krimit Corleone gjurmon rrënjët e saj deri në vitin 1920, kur Vito Corleone vrau padronin e Italisë së Vogël, Don Fanucci dhe pushtoi territorin e Fanucci së bashku me kriminelët e tjerë Genco Abbandando, Peter Clemenza dhe Salvatore Tessio. Pas pak, ai themeloi Ndërmarrjen e Vajit të Ullirit Genco Pura si një front për aktivitetet e tij kriminale. Rreth vitit 1925, Vito organizoi zyrtarisht familjen, me Genco si consigliere e tij dhe Clemenza dhe Tessio si caporegime. Ata u bënë familja më e fuqishme e krimit në Nju Jork pasi mposhtën Salvatore Maranzano gjatë Luftës së Vajit të Ullirit në fillim të viteve 1930. Ishte gjatë kësaj kohe djali i madh i Vitos, Santino "Sonny" Corleone, e bëri reputacionin e tij dhe përfundimisht u bë vetë caporegime. Pasi u bë e suksesshme, familja u transferua në një kompleks në Long Island, New York.

Pema e familjes Corleone

 

Referime

  1. ^ Robert W. Welkos (2005-01-07). "Death threats? No. Risk? Yes". Los Angeles Times (në anglisht). L.A. Times. Marrë më 2012-06-23.
  2. ^ Bruno, Anothony. "The Bonanno Family" (në anglisht). TruTV. Marrë më 2012-06-23.
  3. ^ Bruno, Anthony. "Fact and Fiction in The Godfather" (në anglisht). TruTV. Marrë më 2012-06-23.

#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article Familja Corleone, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.