Babiloni

Babiloni (arab. بابل; hebr. בבל) ishte një qytet i lashtë në Mesopotami (sot Al Hillah

Babiloni (arab. بابل; hebr. בבל) ishte një qytet i lashtë në Mesopotami (sot Al Hillah, Irak) gërmadhat e të cilit gjenden tani në Krahinën e Babilit, rreth 80 km në jug të Bagdadit. Emri i qytetit rrjedh nga akadishtja bab-ilu dhe do të thotë "porta e perëndisë". Babiloni ishte "qyteti i shenjtë" i Babilonisë që prej rreth viteve 2300 p.e.r, dhe qëndra e Perandorisë së Re Babilonase që nga viti 612 p.e.r. Në Bibël qyteti shfaqet në librin e Zanafillës 11:9 me emrin "Babel" që do të përkthehej rrëmujë. Babiloni ishte një qytet i rëndësishëm politikisht dhe estetikisht. Kopshtet e Varura të Babilonit ishin një prej Shtatë mrekullive të lashtësisë.

Rindërtim i planit të qytetit.

Gjeografia

Mbetjet e qytetit janë në e sotme Hillah, Babil Governorate, Irak, rreth 85 kilometra në jug të Bagdadit, i përbërë nga një kodër madhe të thyera ndërtesave baltë-tulla dhe mbeturinat. Site në Babiloni përbëhet nga një numër i mounds mbuluar një sipërfaqe prej rreth 2 nga 1 kilometër (1.24 mi × 0.62 mi), të orientuar nga veriu në jug, përgjatë Lumit në perëndim. Fillimisht, lumi përfshin afërsisht qytetin, por rrjedha e lumit ka ndryshuar nga viti në mënyrë që shumica e eshtrave të ish pjesën perëndimore të qytetit janë përmbytur tani. Disa pjesë të murit të qytetit në perëndim të lumit gjithashtu mbeten.

Kasr-gjithashtu i quajtur Kalaja, ajo është vend i ziggurat neobabilonase Etemenanki dhe shtrihet në qendër të faqesAmran Ibn Ali-më e larta e mounds në 25 metra, në jug. Ajo është vendi i Esagila, një tempull i Marduk i cili gjithashtu përmbante tempuj të EA dhe Nabu.Homera-një kuqërremtë tumë ngjyrë në anën perëndimore. Shumica e eshtrave helene këtu.Babil-një grumbull gurësh rreth 22 metra e lartë në fund veriore të vendit. Tulla e saj kanë qenë objekt i grabitjet që nga kohët e lashta. Ajo mbajti një pallat i ndërtuar nga Nebukadnetsarit.Edhe pse pushtimi i faqes daton në mijëvjeçarin fund të 3-të, pothuajse asgjë nga ajo periudhë ka qenë shëruar nga para periudhës Neo-Babilonase, për arsye të ndryshme. Tabela e ujit në rajon është rritur në masë të madhe gjatë shekujve dhe objekte nga koha para Perandorisë neobabilonase nuk janë në dispozicion për metodat e tanishme standarde arkeologjike. Përveç kësaj, Neo-Babilonasit realizuar projekte të rëndësishme rindërtimit në qytet që t'i shkatërronin ose pengohet shumë nga të dhënat më të hershme. Babilonia ishte plaçkitur disa herë pasi u rebeluar kundër sundimit të huaj, më së shumti nga Hitejve, Elamitët në mijëvjeçarin e 2, pastaj nga Perandoria Neo-asirian dhe Perandorisë Achaemenid në mijëvjeçarin 1. Pjesa më e madhe e gjysmës perëndimore të qytetit tashmë është nën lumë, dhe pjesë të tjera të vendit janë minuar për materialet e ndërtimit komerciale.

Pushtimi i muslimanëve

Në mesin e shekullit të 7-të, Mesopotamia u pushtua dhe u vendos nga Perandoria zgjerimin e myslimane, dhe një periudhë e islamizimit ndjekur. Babilonia u shpërnda si një krahinë dhe aramaisht dhe Kisha e krishterimit të Lindjes përfundimisht u bë margjinalizuar.

Regjimi i Huseinit

Në vitin 1983, Sadam Huseini filloi rindërtimin e qytetit në krye të rrënojat e vjetra. (Për pasojë, objekte dhe gjetje të tjera mund të jenë nën qytet.) Hussein investuar në të dy restaurim dhe ndërtimet e reja në Babiloni, si dhe Ninevah, Nimrud, Asirisë dhe Hatra, për të treguar madhështinë e arritjeve arabe. Ai instaluar një portret të tij dhe Nebukadnetsarit në hyrje të rrënojave, dhe përforcuar Procesionit Way-një bulevard të madh të gurëve-dhe lashta Luani i Babilonisë, një skulpturë Black Rock rreth 2600 vjet të vjetra. Hussein gdhendur emrin e tij në shumë prej tullave, në imitim të Nebukadnetsarit. Një mbishkrim i shpeshtë thotë: "Ky është ndërtuar nga Sadam Huseinit, birit të Nebukadnetsarit, për të lavdëruar Irakun". Këto tulla u kërkuar pas si pjesë të koleksionistëve pas rënies së Huseinit.

Kur mbaroi Lufta e Gjirit, Hussein kërkuar për të ndërtuar një pallat modern të quajtur Sadam Hill mbi disa nga rrënojat e vjetra, në stilin piramidale e një ziggurat gjuha sumeriane. Në vitin 2003, ai kishte për qëllim ndërtimin e një linje teleferik mbi Babiloninë, por planet u ndërpre nga pushtimi i Irakut 2003.

Sipas Bibles

Tek Zanafilla 10:10, Babel (Babilonia) është përshkruar si një qytet fqinj të Urukut, Akadi dhe Kanye në vendin e Shinarit.

Babilonia duket të gjithë Biblën hebraike, duke përfshirë përshkrimet e babilonase robëri dhe gjithashtu përmban dukshëm në disa profeci. Libri Dhiata e Re i Zbulesës referohet në Babiloni shumë shekuj pasi pushoi të jetë një qendër e madhe politike, e cila disa studiues të letërsisë apokaliptike besojnë të jetë një dysphemism për Perandorinë Romake.

Shiko edhe

Lidhje të jashtme

This article uses material from the Wikipedia article Babiloni, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (DUHOCTRUNGQUOC.VN) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.