Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Amerika Qendrore

Amerika Qendrore: Lopa edhe viçi

Amerika Qendrore (Mesme) ose Mediterani amerikan është hapësirë gjeografike në mes të dy masave të mëdha kontinentale të Amerikës Veriore dhe të Amerikës Jugore. Amerika Qendrore ka një sipërfaqe prej 521.499 km² dhe prej kufirit verior të Meksikës deri te luguna e lumit Atrato në Amerikën Jugore e ndan nje distance prej 4 600 km. Përveç ishujve të Indisë Perndimore dhe rripit të ngushtë tokësor, në mes të oqeaneve , në Amerikën e Mesme hyn edhe Meksika.Diferencohet prej pjesëve tjera të Amerikës për coptimin e theksuar të bregdetit, për numrin e madh të ishujve, gadishujve dhe deteve që e rrethojnë.

vendndodhja e Amerikës Qendrore
Shteti & FlamuriSipërfaqja
(km²)
Popullsia
(korrik 2005)
Dendësia e poullsisë
(km²)
PBB/Banorë (USD, 2005)Kryeqyteti
Flag of Belize.svg Beliza&0000000000022966.00000022.966&0000000000270000.000000270.000&0000000000000012.00000012&0000000000003939.0000003.939Belmopan
Flag of Costa Rica.svg Kosta Rika&0000000000051100.00000051.100&0000000004327000.0000004.327.000&0000000000000085.00000085&0000000000004361.0000004.361San José
Flag of El Salvador.svg Salvadori&0000000000021040.00000021.040&0000000006881000.0000006.881.000&0000000000000327.000000327&0000000000001963.0000001.963San Salvador
Flag of Guatemala.svg Guatemala&0000000000108890.000000108.890&0000000012599000.00000012.599.000&0000000000000116.000000116&0000000000001898.0000001.898Guatemala
Flag of Honduras.svg Hondurasi&0000000000112492.000000112.492&0000000007205000.0000007.205.000&0000000000000064.00000064&0000000000000993.000000993Tegucigalpa
Flag of Nicaragua.svg Nikaragua&0000000000129494.000000129.494&0000000005487000.0000005.487.000&0000000000000042.00000042&0000000000000950.000000950Managua
Flag of Panama.svg Panama&0000000000075517.00000075.517&0000000003232000.0000003.232.000&0000000000000043.00000043&0000000000004630.0000004.630Qyteti i Panamasë
Gjithsej&0000000000521499.000000521.499&0000000040001000.00000040.001.000&0000000000000077.00000077&0000000000002117.0000002.117

Shiko edhe

Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Amerika Qendrore, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).