Wiki Shqip 2023: Faqja kryesore
SQWiki Tiếng ViệtWiki English

Akullnaja

From Wikipedia, the free encyclopedia

Akullnajat - Uji në tokë paraqitet edhe në gjendje agregate të ngurtë. Akullnajat ndahen në malore dhe kontinentale. Akullnajat malore krijohen mbi kufirin e borës, në brezin e mesëm gjenden në rreth 3000 m lartësi, kurse në brezin tropikal në rreth 6000 m. Akullnajat tash zënë një sipërfaqe prej 16,2 milion km2, në të cilat gjenden mbi 24 milionë km3 ujë. Prej tyre 99% të sipërfaqes së tyre ndodhen në viset polare. Ujërat e akullnajave e bëjnë një qarkullim për 16 000 vjet.] Akullnajat formohen si shkak i rënies së e vazhdueshme të borës në shtresa të ndryshme të një lloj relievi. Sipas formimit kemi akullnaja malore dhe kontinentale.

Akullnajat

Krijimi

 
Akullnaja Aleq në Alpe
 
Grenlandë, krijimi i brigjeve të akullta

Shpejtësia e lëvizjes së akullnajave

Ato lëvizin shumë ngadal , për 24 orë vetëm disa centimetra , por në Greenland arrijnë deri në 20 metra

Akullnajat më të gjata në botë

  • Lambert, Australi territori në Arktik, gjatësia: 402 km, gjerësia: do 64 km
  • Peterman, Grenlanda veriore, gjatësia 200 km
  • Beardmore, Zelanda e Re territorin Arktik, gjatësia: 200 km
  • Hispar-Biafo, në malet Karakorum në Pakistan, gjatësia: 120 km, gjerësia: do 3,2 km
  • Hubbard, Sh. Elena Allaskë, SHBA, gjatësia: 114 km
  • Humboldt, Grenlandë, gjatësia 114 km, gjerësia: 95 km
  • Koettlitz, mali Royal Society në territorin e Zelandës së Re në Antarktik gjatësia: 85 km, gjerësia rreth 13 km .

Shiko edhe këtë

Lidhje të jashtmePërmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës CC BY-SA 3.0 nëse nuk shënohet ndryshe. Images, videos and audio are available under their respective licenses. Wikipedia®is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (Study in China) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.
This article uses material from the Wikipedia article Akullnaja, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).