Хипофиза

Хипофиза — релативно мала жлезда со маса од околу 0,5 g.

Хипофиза (питуитарна жлезда или подмозочна жлезда) — релативно мала жлезда со маса од околу 0,5 g. Сместена е во вдлабнатинката наречена турско седло (Sella turcica) во основата на черепот. Преку хипофизарната дршка - инфундибулум таа е поврзана со хипоталамусот, во кој се сместени повисоките (виши) центри на вегетативниот нервен систем. Токму од хипоталамусот хипофизата ги добива потребните ,,инструкции" за нејзината активност, и тоа преку ослободувачките (releasing) хормони. Хипофизата е обвиена со капсула од сврзно ткиво.

Положба на хипофизата (питуитарна жлезда)

Хипофизата се состои од три различни делови, како по функција, така и по градба:

  • Преден резен (pars anterior)
  • Среден резен (pars intermedia)
  • Заден резен (pars posterior)

Предниот дел од хипофизата се означува и како аденохипофиза, додека задниот како неврохипофиза. Средниот дел од хипофизата (парс интермедиа) понекогаш се смета за дел од аденохипофизата. Тој кај луѓето е многу мал. Меѓутоа, кај некои животни тој е многу поголем и има многу поголема функција.

Хистологија на хипофизата

Од хистолошка перспектива, се забележува дека само аденохипофизата се состои од жлездени клетки, додека неврохипофизата е составена од нервно ткиво. Всушност, неврохипофизата е дел од хипоталамусот. Меѓутоа, во неа нема целосни неврони, туку само нивните нервни влакна и завршетоци. Невроцитите се наоѓаат во хипоталамусот.

Физиологија на хипофизата

Хормони од аденохипофизата

Аденохипофизата лачи стимулирачки хормони (тропни хормони). Освен хормонот за раст, тие имаат стимулирачко дејство врз функцијата на другите ендокрини жлезди (целни жлезди) во организмот. На тој начин, директно или индиректно, тие учествуваат во контролата на метаболизмот и на многубројни други функции во организмот. Ова е главната причина што хипофизата се смета за еден вид ,,диригент" во ендокриниот систем.

Во аденохипофизата се синтетизираат многу важните стимулирачки хормони:

Секрецијата на хормоните од аденохипофизата скоро целосно е контролирана од хипоталамусот. Во хипоталамусот се лачат специјални хормони, наречени ослободувачки. Тие, преку посебен хипофизарен портален систем од крвни садови се пренесуваат до аденохипофизата. Овде тие делуваат на посебни жлездени клетки и ја стимулираат секрецијата на одделни стимулирачки хормони.

Информациите кои хипоталамусот ги прима од нервниот систем (како промената на концентрацијата на некои хранливи материи, електролити, вода итн.), влијаат преку ослободувачките хормони на секрецијата на хормоните од аденохипофизата

Хормон на средниот резен

Средниот резен на хипофизата го излачува меланотропинот, хормон кој поттикнува секреција на меланин во меланоцитите.

Хормони од неврохипофизата

Хормоните од неврохипофизата се синтетизираат во хипоталамусот, а се излачуваат на нервните завршетоци во самата неврохипофиза. Таа е еден вид ,,резервоар" за овие хормони. Овие хормони се излачуваат од неврохипофизата под влијание на нервни импулси од хипоталамусот.

Од неврохипофизата се излачуваат два хормона:

This article uses material from the Wikipedia Македонски article Хипофиза, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors). Содржината е достапна под CC BY-SA 3.0 освен ако не е поинаку наведено. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
#Wikipedia® is a registered trademark of the Wikimedia Foundation, Inc. Wiki (DUHOCTRUNGQUOC.VN) is an independent company and has no affiliation with Wikimedia Foundation.

🔥 Trending searches on Wiki Македонски:

Главна страницаКарлес ПуџдемонМасакр кај ВејцеСписок на македонски народни поговоркиГоран СтефановскиСкратеници во македонскиот јазикМеѓународен ден на трудотНикола КаревМакедонијаГоце ДелчевГолеми и мали (роман)Свети Кирил и МетодијСвети Климент ОхридскиПатологијаБели мугриЦрни и жолтиПапратМарко ЦепенковСергеј АндреевскиУпад во Собранието на Македонија (2017)Оче нашПеколот (Божествена комедија)Земја (планета)Илинденско востаниеСкендербегЗагадување на воздухотСпоменка (книга)МовСкопјеГригор ПрличевДенес над МакедонијаИзвршна властСтрептококен фарингитисКнигаСулејман ВеличествениотЈужна КорејаКочо РацинИздавач на видеоигриАна ФранкПовеќеиграчка играДолинаНационална библиотека на АвстралијаСелим IIИрански ријалМигел де СервантесТрета Француска Република1611 во уметностаХрватски месециЕнди ВорхолАрсенал ЖФКПридавкаРипсимијаATC код A08Јован ХалдОхрид1930 во уметноста1871 во музикатаСанкт Петербург1631 во уметностаЗдравствена заштитаIGNОпистоцеликаудијаКорозијаБрајан МејШехзаде Бајазит (син на Сулејман I)ДебианЏакомо ЛеопардиЗдружениеДржавни празници во МакедонијаДокторски менторРеторомански јазикГлаголГрадови во МакедонијаМакедонски ораСојузни држави на САДКалиопи🡆 More