Wiki Dansk 2023: Forside
DanskVietnameseEnglish

Olivia Newton-John

From Wikipedia, the free encyclopedia

Dame Olivia Newton-John AC, DBE (født 26. september 1948 i Cambridge, Cambridgeshire, England, Storbritannien, død 8. august 2022[1] i Californien, USA) var en engelsk-australsk skuespiller og sangerinde. Hun begyndte sin karriere med countrysange beregnet for et amerikansk publikum.

Olivia Newton-John
Olivia Newton-John Sydney 2008.jpg
Information
Født26. september 1948 Rediger på Wikidata
Cambridge Rediger på Wikidata
OprindelseStorbritannien Cambridge, Storbritannien
Død8. august 2022 (73 år) Rediger på Wikidata
Californien, USA
DødsmådeTerminal sygdom Rediger på Wikidata
DødsårsagBrystkræft Rediger på Wikidata
StatsborgerStorbritannien,
Australien Rediger på Wikidata
FarBrinley Newton-John Rediger på Wikidata
MorIrene Helen Käthe Born Rediger på Wikidata
SøskendeRona Newton-John Rediger på Wikidata
ÆgtefællerJohn Easterling (2008-2022),
Matt Lattanzi (1984-1995) Rediger på Wikidata
BørnChloe Rose Lattanzi Rediger på Wikidata
SprogEngelsk Rediger på Wikidata
GenrePop
BeskæftigelseFilmskuespiller, sanger, singer-songwriter, pladeartist Rediger på Wikidata
Deltog iEuropæisk Melodi Grand Prix 1974 Rediger på Wikidata
Aktive år1963-2022
PladeselskabMCA Records,
Uni,
EMI Rediger på Wikidata
Associeret medCliff Richard, John Farrar, Marvin, Welch & Farrar, The Shadows
Instrumenter
Vokal Rediger på Wikidata
Signatur
Olivia Newton-John signature (cropped).svg
Eksterne henvisninger
www.olivianewton-john.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Hun stillede op for Storbritannien i Eurovision Song Contest 1974 med slager-melodien "Long Live Love". Sangen sluttede på en fjerdeplads, efter bl.a. ABBA.

For det brede publikum var hun mest kendt fra musical-filmen Grease, hvor hun spillede teenagepigen Sandy over for John Travolta.

Lanceringen af Physical (1981) har en tvetydig tekst, der tillige er letsindigt-satirisk-humoristisk, og i den oprindelige, i dag utilgængelige, promotionvideo havde seksuelle under- og overtoner. Men BBC og MTV boykottede den, og instruktøren barslede derpå med en ny film, hvor Olivia er aktiv i træningslokalet (fitnesscentret, the gym), med sanglinjer som "let your body talk", og "let's get into animal".

På det personlige plan nød sin store fanskares empati, da hun i 1992 fik konstateret brystkræft, som hun overvandt. Hun måtte kæmpe med det igen i 2013 og 2017.[2]

Blandt Newton-Johns største hit er Let Me Be There (1973), If You Love Me (Let Me Know) (1974), I Honestly Love You (1974), Have You Ever Been Mellow (1975), Please Mr Please (1975), You're The One That I Want (sammen med John Travolta) (1978), Hopelessly Devoted To You (1978), A Little More Love (1978), Magic (1980), Xanadu (1980) og Physical (1981).

Barndom

Selvom Newton-John er født i England, er hun opvokset i Australien. Senere bosatte hun sig i Los Angeles USA.

Duet med Elvis

I 2008 udgav RCA en CD med titlen Christmas Duets. Denne rummer en række af kendte julesange i Elvis Presleys fortolkning, men re-mixet, således at hvert nummer er ændret til en duet. På denne CD er "O Come, All Ye Faithful" i en version, hvor Elvis synger duet med Olivia Newton-John[3].

Død

Om aftenen dansk tid den 8. august 2022 blev Newton-Johns død offentligjort i et Facebook-opslag på hendes egen profil. Facebook-opslaget var underskrevet af ægtemanden John Easterling. Newton-John sov stille ind i sit hjem i det sydlige Californien omgivet af sin familie og venner. [4]

Diskografi

  • If Not for You (1971)
  • Olivia (1972)
  • Let Me Be There (1973)
  • Long Live Love (1974)
  • Have You Never Been Mellow (1975)
  • Clearly Love (1975)
  • Greatest Hits (opsamlingsalbum) (1976)
  • Don't Stop Believin' (1976)
  • Come On Over (1976)
  • Making A Good Thing Better (1977)
  • Totally Hot (1978)
  • Physical (1981)
  • Soul Kiss (1985)
  • The Rumour (1988)
  • Warm And Tender (1989)
  • Gaia: One Woman's Journey (1994)
  • Back With A Heart (1998)
  • 'Tis the Season (2000) (Med Vince Gill)
  • (2) (2002)
  • Indigo: Women of Song (2004)
  • Stronger Than Before (2005)
  • Grace And Gratitude (2006)
  • Christmas Wish (2007)
  • A Celebration in Song (2008)
  • This Christmas (2012) (Med John Travolta)
  • Liv On (2016)
  • Friends for Christmas (2016) (Med John Farnham)

Filmografi

Film

Referencer

Eksterne henvisninger

Indholdet er udgivet under CC BY-SA 3.0 medmindre andet er angivet. Images, videos and audio are available under their respective licenses.
This article uses material from the Wikipedia article Olivia Newton-John, which is released under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license ("CC BY-SA 3.0"); additional terms may apply. (view authors).

🔥 Top trends keywords Dansk Wiki:

ForsideJeffrey DahmerCaspar PhillipsonJoel HyrlandCarles PuigdemontSpeciel:SøgningJakob ÅkerlindTobias RahimStormester (tv-program)Anne Marie Vessel SchlüterMartin Johannes LarsenVild med dansEngle og Dæmoner (film)Google TranslateSonny Fredie-PedersenChristopher ScarverSpeciel:Seneste ændringerElizabeth 2. af StorbritannienDaniel Wagner JørgensenJenna BaggeKaren BlixenDanmarkHadi Ka-koushMargrethe 2.Børne- og ungeydelseNationale kendingsbogstaver (biler)G7Malene ØstergaardElvis PresleyAsta Björk IvarsdottirVild med dans (sæson 19)Jesse AndersonElefantordenenVM i landevejscykling 2022Poul SchlüterStjernetegnYouTubeZlatko BurićRuslandAlexander KølpinPeter SchmeichelStephania PotalivoJævndøgnFascismeRasmus HøjlundHolger Bech NielsenFreddie MercuryNatasha BrockSada VidooNordisk mytologiCharles 3. af StorbritannienPinocchio (film fra 2022)Adam & NoahPrinsesse Margaret, grevinde af SnowdonAndreas OdbjergZaki YoussefPrins Philip, hertug af EdinburghAlex VanopslaghFlemming Bamse JørgensenAnna LibakElin ReimerKasper SchmeichelKøbenhavnJung (band)Hjælp:Kontakt WikiPalle SørensenRe-Sepp-tenVild med dans (sæson 18)Morten KjeldgaardConnie NielsenKroatienSøren HussJohn F. KennedyLudvig HolbergKristian JensenUkrainePeriodiske systemCristiano RonaldoUEFA Nations League🡆 More