Nikolaj Kirk: Dansk kok og tv-vært

Nikolaj Kirk (født 5.

februar 1975) er en dansk kok, kogebogsforfatter og tv-vært.

Nikolaj Kirk
Født Nikolaj Kirk Axelsson Ibsen
5. februar 1975 (49 år)
København, Danmark
Nationalitet Dansk
Ægtefælle Karen Mukupa
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kok, kogebogsforfatter og tv-vært.
Arbejdssted Formel B Rediger på Wikidata
Kendt for Nak & Æd
Eksterne henvisninger
nikolajkirk.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Karriere

Nikolaj Kirk blev udlært fra Hotel Imperial og Hotel Baltic i 1992-1993. Han har været køkkenchef på Restaurant Olsen 1995-1998 og på Hotel Skovshoved 1999-2000. I 2000 blev han køkkenchef og bestyrer på Formel B, og i 2003 blev han selvstændig med Kirkfood, der rådgiver om mad. Nikolaj har endvidere været køkkenchef på Restaurant Schiøtt's. Siden 2007 har han drevet rådgivningsvirksomheden Kirk+Maarbjerg sammen med Mikkel Maarbjerg samt køkkenudstyrsvirksomheden Endeavour, ligesom han sammen med makkeren Mikkel Maarbjerg har været med til at udvikle en babymad under mærket "Lovemade".

Nikolaj Kirk blev landskendt, da han i 2000 medvirkede i børneprogrammet Mad i kassen, og i kraft af, at han fra 1996 til 2008 var fast kok i Go' morgen Danmark. Han har desuden været madskribent i bl.a. Berlingske Tidende og Politiken, ligesom han i 2002 var vært for Det muntre køkken på TV 2 sammen med kollegaen Paulo Guimaraes. På DR1 kunne man i 2003 følge Nikolaj Kirk i programmet SPOT, hvor han hjemme i sin lejlighed havde fået en bofælle i skikkelse af en hvid and. Programmet skildrer det dilemma, han stod i, da han skulle spise sin nye ven "Anden". I 2010 vendte han tilbage til TV på DR2, hvor han og kollegaen Jørgen Skouboe fra DR2-programmet Frilandshaven siden har været værter for Nak & Æd. I 2011 valgte DR's seere programmet som "Årets DR-program", og igen i 2012 var der hæder til Nak & Æd, da man på branchens TV Festival kårede programmet til "Årets livsstilsprogram".

I julen 2012 blev Nikolaj Kirk centrum for en medieomtale, der opstod, efter at han i sin nyeste kogebog, Grønt Grundkøkken, havde brugt oplysninger om Zittauerløg fra Wiki Dansk.dk uden at sikre sig deres rigtighed. Afsnittet, der omhandler den fiktive "Baron Zittauer von Schelpsburg", viste sig at være en forfalskning. Efterfølgende undskyldte Nikolaj Kirk sig med, at han ikke selv havde skrevet afsnittet.

I 2013 udgav han bogen Beretninger fra fremmede køkkener, bogen fik 5 hjerter i Politiken. Beretninger fra fremmede køkkener blev udgivet på forlaget Gyldendal.

15. juni 2013 modtog Nikolaj Kirk og Jørgen Skouboe diplom fra Jægerforbundet, for deres arbejde med jagt og natur igennem Nak & Æd på DR2.

5. marts deltog Nikolaj Kirk i Bagklog på P1 med vært Esben Kjær.

14. maj 2016. modtog Nikolaj Kirk prisen "Årets Knivbærer" 2016. Udvælgelsen af “Året Knivbærer” sker bl.a. efter kriterierne: En person der har gjort noget ekstraordinært, er kendt i medierne, som bruger kniven som værktøj og/eller står for et af os accepteret arbejde i naturen.

16. maj 2016 blev programmet Ulven Kommer vist på DR2, en temaaften som Jørgen Skouboe og Nikolaj Kirk har lavet for DR om ulve i Danmark

I 2019 udgav han bogen ILD - Eventyrlig mad sammen med kokken Mikkel Maarbjerg og Fotografen Morten Kirckhoff.

2020 udgav han bogen "Det smager af lort" sammen med kokken Mikkel Maarbjerg og Fotografen Morten Kirckhoff.

Hæder

  • 2013 - Optaget i Eventyrernes klub - Adventure Club of Denmark
  • 2012 - TV branchens TV-festival "Årets livsstilsprogram"
  • 2011 - DR's seerpris "Årets DR program"
  • 2009 - "Mad med mening"-prisen, Suhrs Husholdningsskole
  • 2009 - Optaget i Kraks Blå Bog
  • 2007 - Ambassadør for WWF
  • 2007 - Ambassadør for Vi skaber fred
  • 2006 - Folkekøkken for Christiania
  • 2006 - Ambassadør for Max Havelaar
  • 2005 - Medlem af Klub 10, Dansk Røde Kors
  • 2003 - Dyrenes Beskyttelses pris, "Årets dyreven"
  • 2002 - Modtaget Danske Gastronomiske Akademis hædersdiplom
  • 1996 - Olympisk sølv ved kogekunst ungdomslandshold for kokke
  • 1997 - Guldmedalje ved VM for vegetarisk kogekunst for unge kokke
  • 1993 - Guldmedalje ved tysk kokketurnering Karlsruhe
  • 1993 - 1996 Medlem af det danske ungdoms kokkelandshold

Bibliografi

  • Olsen fiskebog (1999)
  • Mad i kassen (2001)
  • Kys maden (2001)
  • Hverdagsmad (2002)
  • Kys verdens maden (2003)
  • Aftensmad (2004)
  • Fisk (2005)
  • Nikolaj drengen der lærte at lave mad fra hele verden (2006)
  • Grundkøkken (2008)
  • Mad til folket (2009)
  • food for brains (2010)
  • Mit lykkelige køkken (2011)
  • Grønt Grundkøkken (2012)
  • Mama Afrika (2017)
  • Beretninger fra Fremmede Køkkener (2013)
  • Ild- Eventyrlig Mad sammen med Morten Kirckhoff & Mikkel Maarbjerg (2019)
  • Det smager af lort - Eventyrlig Mad (2020) sammen med Morten Kirckhoff & Mikkel Maarbjerg

Filmografi

  • 1996-2008 Go' morgen Danmark (fast kok)
  • 2000 Mad i kassen
  • 2002 Det muntre køkken
  • 2003 Spot
  • 2014 Smag på Afrika DR
  • 2010-2021 Nak & Æd

Referencer

Eksterne henvisninger

Nikolaj Kirk: Karriere, Hæder, Bibliografi Artiklen om Nikolaj Kirk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wiki Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wiki Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Tags:

Nikolaj Kirk KarriereNikolaj Kirk HæderNikolaj Kirk BibliografiNikolaj Kirk FilmografiNikolaj Kirk ReferencerNikolaj Kirk Eksterne henvisningerNikolaj Kirk19755. februarDanmarkKok

🔥 Trending searches on Wiki Dansk:

VendsysselPedro PascalMarie StuartKerameikosMark Le FêvreTwin PeaksMGP 2023Fernando AlonsoMarokkoMosegrisVerdens landes BNP pr. indbyggerYouTubeStar WarsHans LindbergChristian ArhoffFrost (film)JyllandJesper LohmannReal Madrid C.F.Hvor ska' vi sove i natJennifer AnistonDakota JohnsonElisabeth af Østrig-UngarnBranco (rapper)Elton JohnPortugalNATO's fonetiske alfabetDar SalimLalandiaOle ThestrupFacebookKristian BechThorald JerichauKim SchumacherChristina Aistrup HansenNicolai VallysLars MikkelsenVM i bordtennisAnne GadegaardA Star Is BornFastelavnVirgil van DijkLiverpool F.C.TransnistrienOppenheimer (film)Mount EverestNapoleon 1. af FrankrigPernille NygaardHelle VirknerHønsering (legetøj)Dansk (sprog)Astrid LindgrenBrian LaudrupDaytonaftalenDe Kanariske ØerKatrine Greis-RosenthalDanmarksmesterskab (fodbold)Søren Sætter-LassenHeath LedgerMille GoriAfdeling QJohn F. KennedyKim LarsenWembley StadiumDanmarks håndboldlandshold (herrer)Matt LucasMegan FoxMGP 2022Hydra (mytologi)Torkil LauesenRød brandmandKevin MagnussenStorbritannienTysklandRudolf HößLise Westzynthius🡆 More