Wiki Dansk 2022: Paradise (Danmark, sæson 19)
DanskVietnameseEnglish

Bret Easton Ellis

Bret Easton Ellis: Amerikansk manuskriptforfatter og skribent

Bret Easton Ellis (født 7. marts 1964 i Los Angeles, Californien), er en amerikansk forfatter,

Bret Easton Ellis
Amerikansk litteratur

Ellis.jpg

Personlig information
Født7. marts 1964 (58 år)
Los Angeles, Californien, USA Rediger på Wikidata
BopælEast Village, Los Angeles Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedBuckley School (California),
Bennington College (til 1986) Rediger på Wikidata
BeskæftigelseFilmproducent, podcaster, novelleforfatter, journalist, manuskriptforfatter, forfatter, romanforfatter Rediger på Wikidata
FagområdeScenekunst Rediger på Wikidata
Kendte værkerUnder nul, American Psycho Rediger på Wikidata
GenreSatire Rediger på Wikidata
Påvirket afDon DeLillo, William Faulkner, Honoré de Balzac Rediger på Wikidata
Signatur
Ellis-signature.jpg
Eksterne henvisninger
Bret Easton Ellis' hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Han anses for at være en af de største postmoderniske forfattere i sin tid. Med sin roman American Psycho fra 1991 fik han sit gennembrud i hele verden som talsperson for sin generation, Generation X. Bret Easton Ellis' forlag nægtede at udgive American Psycho, da de mente den var for voldelig og kvindeundertrykkende. I stedet købte et andet forlag rettighederne og bogen har i dag opnået kult-status.

Bibliografi

  • Under Nul (Less Than Zero), 1985
  • Uskrevne Regler (The Rules of Attraction), 1987
  • American Psycho, 1991
  • Angiverne (The Informers), 1994
  • On the Beach, 1994
  • Glamorama, 1998
  • Lunar Park, 2005
  • Imperial Bedrooms, 2010

Litteratur om Bret Easton

- Zetterberg-Nielsen, Henrik (2020). That which we call a rose: fædre, sønner, navne og hjemsøgelser hos Bret Easton Ellis. Litteraturmagasinet Standart, 2019(4), 68-71.

Eksterne henvisninger

 Spire
Denne amerikanske forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.