Нелли Золотинск-иԥҳа Ҭарԥҳа (аур. Нелли Золотинсковна Тарба; абҵарамза 201934 ш., Дәрыԥшь ақыҭа, Гәдоуҭа араионажьырныҳәамза 292014 ш., Аҟәа) — Аԥсуа шәҟәыҩҩы, апоет, ауаажәларратә усзуҩы.

Абиографиа

Диит 1934 шықәса абҵарамза 20 рзы Дәырԥшь ақыҭа Гәдоуҭа араион. Лқыҭаҿтәи абжьаратә школ даналга, 1954 шықәсазы Нели Ҭар-ԥҳа дҭалоит А.М.Горки ихьӡ зху аҟәатәи Аҳәынҭқарратә педагогтә институт, Далгоит 1959 шықәсазы. Акыр шықәса инеиԥынкыланы аус луан ашәкәҭыжьырҭа «Алашараҿ», ҳазҭагылоу аамҭазы Аԥсны ахәыҷқәа рфонд деиҳабул.

Акьыԥхь аҿы дцәырҵит 1952 шықәса инаркны.

Илаҭәашьоуп Д.И. Гәлиа ихьӡ зху аҳәынҭҟарратә премиа.

Абиблиографиа

  • бзиа избоит амҩа. Аҟәа, 1955 шықәса.
  • Ааԥынра агәы. Аҟәа, 1958 шықәса.
  • Ақәыԥшреи агәҭыхеи. Аҟәа, 1964 шықәса.
  • Ҭаҭрашь — Гьаргьалашь. Аҟәа,1968 шықәса.
  • Аԥа. Аҟәа, 1970 шықәса.
  • Аимак џьашьахәы. Аҟәа, 1973 шықәса.
  • Аҽыхәа иаҵәа. Аҟәа, 1974 шықәса.
  • Ҳаҭажәыҟәеи Саҭажәыҟәеи рлакә. Аҟәа, 1976 шықәса.
  • Сабацәа рашәа. Аҟәа, 1978 шықәса.
  • Мышә шьапажәи анбанқәа рыхҭыси. Аҟәа, 1979 шықәса.
  • Ашьыжь шана. Аҟәа, 1980 шықәса.
  • Ажәеинраала ҿыцқәа. Аҟәа, 1983 шықәса.
  • Акәра. Аҟәа, 1987 шықәса.
  • Иалкаау. Ҩ-томкны. Актәи атом: ажәеиннраалақәа, абалладақәа, алирикатә поемақәа. Аҟәа, 1984 шықәса.
  • Аҩбатәи атом: аповестқәа, ажәабжьқәа, адрама. Аҟәа, 1985 шықәса.

Алитература

  • Аԥсны аҭҵаарадыррақәа ракадемиа Д. И. Гәлиа ихьӡ зху Аԥсуаҭҵааратә институт, «Аԥсуа поезиа антологиа XX ашәышықәса», Аҟәа-Москва, 2009, ад. 919

Азхьарԥшқәа